W czasach telefonów komórkowych, od razu wiadomo, że na trasę nie wyjadą stare trupy.
Poza stanem techncznym powinien byc jeszcze sprawdzany stan sanitarny.
Tak busów jak i "emzetek".
Dobrze niech kontrolują, i tak mi się wydaje, że stan busów się poprawił, nie jest to co było parę lat wstecz...tylko się tak zastanawiam po ostatniej podróży autem z pks-u, czy w spółce mobilis nie przydała by się kontrola autobusów...
Dobre to dobre. Jak ITD ustawia się na zajezdni na osiedlu Słowackiego to wtedy wszystkie busy w oczekiwaniu na kurs zwiedzają osiedlowe uliczki byle tylko nie wjechać na ostatni przystanek.
Fajnie że kontrolują stan techniczny busów, wtedy wiem że jadę bezpiecznym busem, ale może jeszcze niech skontrolują jak kierowcy jeżdżą i tu chyba ITD powinna przyjżeć się sprawie przeładowywanych samochodów. Na codzień jeżdżę na linii Tomaszów Maz.- Piotrków Tryb. i często się zdarza że rano między 7.00 a 9.00 już w Tomaszowie nie mam jak się "wepchnąć" do busa, a kierowca nie reaguje, jeszcze każe posuwać się pasażerom do tyłu. Upchani jak śledzie w puszce. A ITD z lornetkami na wysokości Wolborza albo Proszenia wypatrują TIR-y i udają że nic się nie dzieje. Ponadtto większość kierowców z firmy Walczak i Dawid jężdżą bocznymi drogami przez Jadwigów i Wolbórz na skróty polami, a z Piotrkowa omijają przystanek w Proszeniu. Może w końcu ITD zainteresuje się tym problemem bezpieczeństwa! Jako pasażerka płacę 6 zł. bilet i chyba nie za to, że kierowcy wydłużają czas jazdy jeżdżąc bokami i dziurami.!!!!!!!
Tam nie ma zajezdni. To, o czym piszesz to pętla autobusowa.
Nie chodzi o czas, tylko o mniejsze opłaty za przejazd płatną dla busów, autobusów i ciężarówek drogą ekspresową S8. Jedna z bramek elektronicznego poboru opłat usytuowana jest między Proszeniem a Polichnem. Jadąc przedłużeniem ul. Wolborskiej i dalej wzdłuż S8 do węzła Polichno omijają tę bramkę i mniej płacą za przejazd drogą ekspresową. A Czas jazdy chyba też jest trochę krótszy, bo jadąc przez Meszcze zaoszczędzają na każdym kursie ze 2 kilometry. Z powodu zamknięcia wjazdu na S8 w Meszczach autobusy PKS jadące w stronę Wolborza muszą jechać dłuższą trasą przez ul. Rakowską, a mieszkańcy Meszcz zostali odcięci od tych autobusów. Ale kto by się tam przejmował jakimiś peryferiami. W końcu Można lepiej, bo kocham Piotrków...
Nie jest to wina Chojniaka, że nie ma węzła Meszcze.VIATOLL powinien być dla ruchu tranzytowego (ale, jak to zrobić?) Na Meszxcze powinna jechać linia MZK,
No więc zgodnie ze słownikiem języka polskiego W.Doroszewskiego:
Zajezdnia to: "wydzielony teren lub pomieszczenie, będące miejscem postoju pojazdów komunikacji miejskiej, kiedy nie są w trasie"
Tak więc myślę, że nie omyliłem się w swoim komentarzu.
Pozdrawiam
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!