Żyjemy w takim kraju gdzie mamy małe mieszkania i gdzie najwięcej ludzi mieszka w blokowiskach w których nie ma dozorców pilnujących porządku tak jak to było przed wojną… Najdziwniejsze jest to, że znamy sposób na to aby mimo tych przeciwności - Polska była liderem gospodarki obiegu zamkniętego w odpadach domowych - ale ani władzom centralnym ani samorządom ani nawet polskim „zielonym” - nie chce się tego chcieć... korneliaorwat.pl/idealny-system-selektywnej-zbiorki-odpadow-system-eko-ab/ … Niektórzy twierdzą, że perspektywa porządku i transparentności która wiąże się z tym systemem spowoduje obniżkę comiesięcznych opłat mieszkańców (pojawią się przecież czyste i jednorodne surowce) – więc jest wiele ogniw w systemie zainteresowanych raczej tylko tym aby aby z comiesięcznych opłat polskich rodzin móc jak najwięcej odkładać na konto oznakowane jako „czysty zysk”...
Czegoś NIE ROZUMIEM:Jeśli nie segreguję śmieci i nie planuję prowadzić takiej segregacji to powinienem PRZED ZŁOŻENIEM deklaracji wiedzieć ile to będzie kosztować.czyli w moim rozumowaniu: Sesja Rady Miasta winna odbyć się w tej sprawie JAK NAJSZYBCIEJ.Następnie podać termin wprowadzenia NOWYCH STAWEK OPŁAT w mediach ,ORAZ OGŁOSIĆ jaka jest cena za niesegregowanie odpadów - po uprawomocnieniu się Uchwały Rady Miasta.Bo może się okazać ,że Wojewoda tej Uchwały nie zatwierdzi i wprowadzenie nowych stawek i związana z tym segregacja opóźni się o minimum TRZY miesiące.PROSZĘ O WYJAŚNIENIE.
W gminie Aleksandrów firma odbierajaca odpady nawet nie zostawia odpowiednich worków do segregacji nie mówiąc nawet o koszach. Trzeba będzie chyba usypywać z segregowanych śmieci kopce przy posesjach ...
Najpierw segregacja odpadów a później i tak podpalają i nie ma winnego jak to jest ? I atmosferę nie zatruwaja a szary Polak składa układa...
To już dyktatura nic innego. W mojej gminie ostatnio zbierali telewizory i inną elektronikę duże telewizory tłukli rzucając o ziemię dotąd aż się rozpadnie na części . Do tej samej śmieciarki idą okna z szybami dywany zamrażarka i wiele innych rzeczy. To wszystko dociskane jest hydrauliką by więcej weszło więc szyby z okien strzelają ze śmieciarki. Tak wygląda odzyskiwanie surowców wtórnych przez firmy śmieciowe. Druga sprawa firma winna prowadzić ewidencję odbieranych koszy bo dlaczego mam płacić za coś czego nie wystawiłem bo nie mam. Kosz komunalny raz na 2 miesiące a pety i podobne raz w miesiącu. Bio latem nie mam a szkło raz na 5 miesięcy
Firmy odbierające śmieci powinny segregować, w końcu za coś mają płacone?
To ograniczenie mojej wolności. Ja mogę płacić więcej, ale nie chcę mieć w domu stu tysięcy worków.
taa , ja ew bloku segreguje , a buraki z okolic i tak na kupe pod smietniki przywoza , i co im zrobicie?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!