metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Marcin M. ~Marcin M. (Gość)26.08.2009 18:42

"witold-k" napisał(a):
Owszem. To trudna sprawa. Mam nadzieję,że festiwal przebije się.

W naszym mieście jest młodzież, która naprawdę ma pomysły, energię i chce coś robić, tylko aby coś zrobić trzeba jej na to pozwolić, tymczasem ludzie młodzi są od wszystkiego odpychani, czy to przez władze, czy to przez kościół - kto z młodzieży zjawi się na koncercie Eleni, w dodatku płatnym? Były podejmowane próby rozmowy z organizatorami mające na celu wypromować Festiwal, zapraszać zespoły nie tylko zajmujące się muzyką religijną, ale artystów z pozytywnym przekazem - bez odzewu ze strony organizacji. Okazuję się, ze i ludzie, którzy mają coś do powiedzenia nie są mile widziany. Były zgłaszane wielokrotnie inicjatywy aby podczas Nadziei wystąpił Jarek Wajk - człowiek, który poświęcił życie Bogu, ludziom biednym, niesłyszącym, człowiek który dla chwały bożej komponuje wspaniałe piosenki, człowiek, który spotyka się z młodzieżą i opowiada o swoim życiu - karierze, alkoholizmie i narkotykach, oraz o drodze do domu i do Boga, nikt go jednak nie chce zaprosić, dlaczego? - bo jest Adwentystą.

00

witold k ~witold k (Gość)26.08.2009 22:41

"witold-k" napisał(a):
Okazuję się, ze i ludzie, którzy mają coś do powiedzenia nie są mile widziany. Były zgłaszane wielokrotnie inicjatywy aby podczas Nadziei wystąpił Jarek Wajk - człowiek, który poświęcił życie Bogu, ludziom biednym, niesłyszącym, człowiek który dla chwały bożej komponuje wspaniałe piosenki, człowiek, który spotyka się z młodzieżą i opowiada o swoim życiu - karierze, alkoholizmie i narkotykach, oraz o drodze do domu i do Boga, nikt go jednak nie chce zaprosić, dlaczego? - bo jest Adwentystą.

tej sprawy nie znam. Nigdy nie byłem w ekipie organizacyjnej. Na pewno, w którymś momencie, Organizator ustosunkuje się wszelakich spraw organizacyjno logistycznych. Na pewno w grę wchodzi ograniczony budżet. A z tej perspektywy, ilość i jakość pozycji jest imponująca.
Zgadzam się w całości, jeśli chodzi o najszerszą otwartość na środowiska. (W poprzednich latach miałem pełną nieskrępowaną możliwość wejść z własnym programem, nie podołaliśmy, duszpasterstwo energetyków) Wiadomo, czym mniej komercji tym trudniej o masowego odbiorcę. To z kolei nie pozwala na schowanie w - tłumie - wszelakich kwestii personalno ambicjonalnych. Ważne, że po raz kolejny, jest podjęta próba promowania, pokazywania oddolnych form kultury.

00

Aras ~Aras (Gość)27.08.2009 01:08

Kilka słów ode mnie - po pierwsze cieszę się z obecnej formuły Festiwalu. Zobaczymy jak wyjdzie ale impreza rozłożona na tyle dni jakoś bardziej do mnie przemawia niż 2-3 dni skoncentrowanych działań. Nad programem i gośćmi można dyskutować ale dopiero później, dajmy im szansę. Ja ze swojej strony postarałbym się jeszcze o kilka punktów - koncertów/występów wykonawców muzyki poważnej w piotrkowskich kościołach. Jeśli chodzi o gości z innych nurtów wiary na Festiwalu Nadzieja - oczywiście, dobrzy, szlachetni ludzie są w każdym wyznaniu, także wśród tych nie uznających Boga. Ale póki jest to Festiwal Kultury i Sztuki Chrześcijańskiej, organizowany przez środowiska piotrkowskiego duchowieństwa rzymskokatolickiego, więc dajmy im pełną swobodę. Równie dobrze taka impreza pewnie w opinii niektórych mogłaby przenikać elementami Budduzmu, Islamu, Hinduizmu a nie o to chodzi. Cel Festiwalu jest jasny, oby ta impreza dalej się rozwijała a sponsorzy nie szczędzili denarów. Powodzenia.

00

Marcin M. ~Marcin M. (Gość)27.08.2009 11:33

"Aras" napisał(a):
Festiwal Kultury i Sztuki Chrześcijańskiej

Właśnie chrześcijańskiej - a chrześcijaństwo to nie tylko katolicyzm, a wszystkie wyznania wierzące w śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa.

00

Aras ~Aras (Gość)27.08.2009 12:48

"Aras" napisał(a):
organizowany przez środowiska piotrkowskiego duchowieństwa rzymskokatolickiego

- mają więc pełną swobodę w organizacji i doborze gości.

00

Marcin M. ~Marcin M. (Gość)27.08.2009 17:54

"Aras" napisał(a):
mają więc pełną swobodę w organizacji i doborze gości.

Ale dla kogo ich dobierają? Chyba dla kleryków z seminarium, głosu młodzieży nikt nie słucha. A najbardziej mnie wkurza propagandowe mówienie po Festiwalu ile to ludzi bawiło się na tegorocznej edycji. Festiwal w dużej mierze jest porażką i takie są fakty.

00

:) ~:) (Gość)27.08.2009 18:02

"Marcin-M." napisał(a):
Ale dla kogo ich dobierają?

mnie się podoba, że zaprosili Eleni. W programie dla KAŻDEGO coś DOBREGO. I dla starszych i dla młodszych.

00

Aras ~Aras (Gość)27.08.2009 18:21

"" napisał(a):
Ale dla kogo ich dobierają? Chyba dla kleryków z seminarium, głosu młodzieży nikt nie słucha

A jakie zespoły grały wcześniej na Festiwalu w poprzednich latach? Czy oby nie skierowane do młodzieży? Ile tej młodzieży przychodziło na koncerty, czasem bardzo znanych w środowisku wykonawców? Moim zdaniem to dobrze, że teraz impreza adresowana jest do szerszego grona odbiorców.

00

Marcin M. ~Marcin M. (Gość)27.08.2009 19:22

"Aras" napisał(a):
A jakie zespoły grały wcześniej na Festiwalu w poprzednich latach? Czy oby nie skierowane do młodzieży? Ile tej młodzieży przychodziło na koncerty, czasem bardzo znanych w środowisku wykonawców? Moim zdaniem to dobrze, że teraz impreza adresowana jest do szerszego grona odbiorców.

Do młodzieży? Młodzież nie jest zainteresowana wysłuchiwania nowenny w wykonaniu zespołu Nazaret. Zauważ ilu ludzi było na koncercie Armii czy Maleo - w tym trzeba iść kierunku, nie mam nic przeciwko Eleni - niech gra owszem, ale niech obok niej występują zespoły, których młodzi ludzie chcą słuchać.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat