metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
goœć_ ~goœć_ (Gość)20.02.2022 18:20

Czemu rządzi nami wójt z Piotrkowa a teraz zatrudnił Sekretarza z Moszczenicy i dwóch pracowników z poza naszej gminy?
Czy my jako mieszkańcy nie mamy na to wpływu?
Koniec tego prywatnego folwarku

81

Toska ~Toska (Gość)20.02.2022 17:59

Chyba w snach

36

Uebenejd ~Uebenejd (Gość)20.02.2022 18:51

Odrazu opłaty niech będą wyższe. Wkoncu będą teraz miastowymi.

55

go?ć_ ~go?ć_ (Gość)20.02.2022 16:26

Brawo za inicjatywę. Mam nadzieję że mieszkańcy sąsiednich miejscowości będą za tym, bo wiem że Rozprza będzie na tak.

55

go?ć_gość ~go?ć_gość (Gość)20.02.2022 12:02

Historia z tym Powstaniem Styczniowym jest mocno naciągana. Po pierwsze wcale nie toczyły się tutaj aż tak ciężkie walki. Powstanie Styczniowe miało bardziej charakter partyzancki, ale Rozprza wcale nie wspierała jakoś specjalnie powstania, żeby zostać ukarana. Po drugie jaki sens byłoby karać w kilka lat po powstaniu? Powód utraty praw miejskich jest zupełnie inny. Po prostu Rozprza w XIX wieku bardzo podupadła. Inne ośrodki zaczęły się wybijać i Rozprza straciła absolutnie na znaczeniu. Nie przyciągnęła żadnego przemysłu, nastąpił odpływ ludności. O wszystkim zdecydowała ekonomia a nie polityka. Stąd decyzja o odebraniu praw miejskich.
Nie piszcie fałszywej historii.

156

goœć_ ~goœć_ (Gość)20.02.2022 14:16

Jestem Za

73

goœć_gość ~goœć_gość (Gość)20.02.2022 11:37

Pisanie że wzrosną podatki to kłamstwo.
Opłaty i podatki nie są ustalane od statusu miejscowości.
Dla mieszkańców i gminy to szansa na rozwój infrastruktury bo na to będą dodatkowe pieniądze.
Wieś i miasta do 5 tys mieszkańców są pod względem opłaty, podatków i dodatków traktowane tak samo.
To od innych czynników zależą to opłaty a nie od tego czy miasto czy wieś.

59

go?ć_aga ~go?ć_aga (Gość)20.02.2022 13:18

Super, może wtedy Stefanowka jako miejscowości podmiejska doczeka się drogi, bo teraz to dla gminy wstyd żeby taka droga była

53

Rozprzanin ~Rozprzanin (Gość)20.02.2022 11:17

Nie, nie nie. Zyski z tego żadne. Tylko wątpliwy prestiż. A podatki będą wyższe. My jesteśmy dużą, ale biedną gminą.

96

Andrzejmasztalerz ~Andrzejmasztalerz (Gość)20.02.2022 12:58

Jestem przeciwko temu żeby Rozprza była miastem. Naleciałości historyczne nie powinny grać głównej roli.

83

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat