dla tych nieświadomych, bo ci wiecznie za coś pokutują, tak działa zaczadzenie
Dzisiaj poszczę, zamówiłem z tej okazji golonkę. Mam duży kłopot z popiołem, bo ogrzewam gazem. Za to sąsiad pali różnymi śmieciami, więc na pewno pożyczy mi trochę popiołu.
XXI wiek a niektórzy posypują głowę popiołem i wierzą w te gusła sprzed ponad 2000 lat. Nie dziwię się tym tępym ludziom z tamtego okresu ale żeby teraz te baśnie łykać jak pelikan?
Kiedyś ksiądz posypał mi włosy popiołem i dostałem łupieżu. Od tego czasu unikam tego typu ekstrawagancji.
Ciekawe, czy będziemy po świętach chociaż trochę lepsi? Jeśli nawet będą tłumy na Drogach Krzyżowych, Gorzkich Żalach, w kościołach w czasie Triduum Paschalnego, przy konfesjonałach i na Rezurekcji czy będzie w Piotrkowie mniej kradzieży, pobić, oszustw, czy będzie mniej meneli, pijaczków, złodziei, cwaniaków, oszustów itd. itd. itd?... Obawiam się, że niestety nie, bo w Kościele chyba nie tyle chodzi o to, żebyśmy byli lepsi, ile o to, żebyśmy... nie uciekli z Kościoła!
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!