metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
ja ~ja (Gość)10.11.2022 12:30

Piękna robota ku chwale naszych bohaterów, którzy w chwili najwyższej próby Ojczyźnie oddali to, co najcenniejsze...

140

Nadja ~Nadja (Gość)10.11.2022 14:02

To zdjęcie raczej nie było robione w Piotrkowie.

13

go?ć_gość ~go?ć_gość (Gość)10.11.2022 17:21

Chwała bohaterskim żołnierzom

70

go?ć_gość ~go?ć_gość (Gość)10.11.2022 20:40

Może ktoś zna jakieś źródła dokument. gdzie można dowiedzieć się o tych wydarzeniach?

20

książka Wieś 3 imion ~książka Wieś 3 imion (Gość)10.11.2022 18:37

Panie Tomaszu Stachaczyk, wojsko stacjonowało we wsi Milejowiec, za co niemcy tę wieś jedyną w okolicy co 80 gospodarstw spalili, zostało może z 5 domostw, a mieszkańców mordowali przez 3 dni, wyłapywali przez 2 tygodnie po całej okolicy. Ludzie byli przetrzymywani wokół stawu dworskiego i strzelano do nich jak do kaczek, mordowali starych, kobiety i malutkie dzieci, Na cmentarzu w Milejowie przetrzymywano ludzi spędzonych z okolicznych wiosek przez 3 dni, pili tylko wodę ze studni cmentarnej /nikt się nie zatruł/, a upał był ogromny. Tablica pomordowanych mieszkańców Milejowca jest w Milejowcu, a na cmentarzu w Milejowie są dwie, dlaczego o tym pan nie napisze, tylko co roku poślizg po powierzchni To był HOLOKAUST żołnierzy i ludności cywilnej. Milejowiec był palony miotaczami ognia, a ludność w domach mordowana granatami, tylko dlatego, że wojsko stacjonowało w ogrodach tej wsi.

110

AA z Longinówki ~AA z Longinówki (Gość)11.11.2022 10:42

1) Poprzedni wygląd cmentarza był swojski i miał dusze, nomen omen, ten jest odpychający i zimny, nieludzki; 2) gen. Dab-Biernacki był typowym przedstawicielem sanacyjnych prostaków, podobnych do obecnych władz PiSowskich, którzy są, w zamierzeniu, historycznymi rekonstruktorami międzywojennej sanacji, a czym się to kończy, to wiadomo; 3) NAJWAŻNIEJSZE, mam nadzieję, że wójt Rozprzy, podejrzany o kierowanie samochodem po pijanemu, nie będzie na otwarciu odnowionego cmentarza wojennego w Milejowie i nie zrobi, z siebie, żenady i zgorszenia dla innych, szczególnie młodych osób. Pozdrawiam.

44

ViS ~ViS (Gość)11.11.2022 11:29

Niemcy i Rosjanie to identyczna mordercza nacja. Rozstrzelali polskich oficerów i spalili żywcem 160 osób. I to oni śmią się mienić ośrodkiem kultury europejskiej.

60

go?ć_gość ~go?ć_gość (Gość)10.11.2022 17:36

Co prawda dość dawno temu chodziłam do podstawówki, ale nie przekazano nam wiedzy o tej przecież dużej bitwie.Ogrom bestialstwa i okrucieństwa pomimo, że upłynęło od wojny przeszło 80 lat powala.Szacunek i podziw dla ofiar.

80

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat