Kapitał nie ma granic. Wszyscy kupują gdzie taniej. Rolnicy prosiaki kupują w Danii bo taniej i szybciej rosną. Tak samo kapitał, przenosi się, kupuje gdzie taniej.
Jest też tzw. narodowy kapitał i doskonale go prezentują Niemcy i popieram ich za to. Ich markety typu Kaufland, Lidl kupują niemieckie produkty i mają w nosie nasze polskie. Gdzie są nasze markety? Nie ma. My, wy rolnicy zachłysnelismy się zachodem i kupujemy tylko co zachodnie bo nasze polskie jest złe.
Mówiłem już o tym 8 lat, 6 lat, 2 lata temu, pół roku temu. Mówię i teraz.
Weźmy przykład Woli Krzysztoporskiej. Olbrzymie tereny zostały przeznaczone przez obecnego wójta i radę pod magazyny logistyczne. Czyją własnością są te magazyny? Niemieckie i amerykańskie. Widziałem jak rolnicy ochoczo sprzedawali swoją ziemię, bo chcieli zarobić trochę srebrników. A teraz się dziwią że do Polscy weszli niemieccy pośrednicy, amerykańscy którzy nie chcą od rolników kupować. Ja się nie dziwię temu, każdy normalny człowiek o zdrowych zmysłach: po pierwsze będzie kupował gdzie tanie, po pierwsze od swoich jak to robią Niemcy.
Na przykładzie Woli: Rolnicy po pierwsze miejcie pretensje do tych którzy zaprosili wam magazyny, które to przejeły nas rynek.
handel jest bardzo dobrze zoorganizowany, kupujemy gdzie taniej, każdy ma wybór i wolną wolę i chodzi i kupuje gdzie taniej. często widze tych rolników w niemieckich, brytyjskich marketach jak kupują bo taniej
Dlaczego nie ma grup producenckich w których jeden ciągnik czy maszyna jest dzielona na trzech lub czterech i uczciwie jest rozliczana z kosztów użytkowania ich ?. Czy to możliwe? Tak ale nie u nas lecz w Austrii , Niemczech ,Szwajcarii . Wymieniłem te kraje w których z tym się spotkałem.
załóz firme plac co miesiac ZUS to pogadamy ja tez wstaje rano i pracuje na kredyty. ten kto prowadzi firme wedle mniemania rolnikow nie zamyka firmy o 16 i kapota na plecy i luzik. wujek prawde moewil ze chlopa rozum i sila byka to dwie rzeczy niezbadane
same Classy, John Deery, Fendy, New Hollandy na prostestach - tanie to nie jest...lekko 200 kawałków za każdy ciągnik....
wy rolnicy macie TIRY, wystarczy popatrzeć po gminie Grabica i Wola Krzysztoporska, czy wy kupujecie zbożę o drobnych polskich rolników. Nie - przywozicie tymi swoimi Tirami z Ukrainy i innych państw bo tańsze.
jeśli już kupujecie od polskich rolników, to cena jest tak śmieszna że tym małym ledwo starcza na przerzycie, a ci mali nie pojadą na protest.
Nie łudzcie się rolniki że będzie lepiej. Dopóki obcy kapitał będzie to będziecie mieli jak macie. A powiem więcej...przy tym działaniu i planach gmin - będzie coraz więcej magazynów to zaraz was nie będzie. Będzie ASF, potem zlikwiduje się wam chlewnie i obory i pójdziecie pracować do magazynów czy wam sie chce czy nie. A tam 2 tyś a nie 20 tyś jak macie teraz co miesiąc.
Mali już zlikiwidowani większość za 2 tyś pracuje w magazynie, a mogli rozwinąć swoje gospodartwa i budować rynek lokalny.
Po prostu was już nie ma a się jeszcze łódzicie.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!