metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Ryszard ~Ryszard (Gość)17.12.2019 10:07

Przypuszczam, że nie jest to odosobniony przypadek. Jest nagrobek, są dane osobowe żołnierza a rodzina nie zna miejsca pochówku. Czy nie należałoby skatalogować nagrobki z II wojny światowej z powiatu piotrkowskiego ( ze znanymi nazwiskami poległych ) i udostępnić je w internecie ? Może w ten sposób więcej rodzin odnalazłoby swoich bliskich. Skoro Polski Czerwony Krzyż nie potrafi odnaleźć rodzin poległych to może zainteresują się tym jakieś organizacje młodzieżowe np. Harcerstwo ?

20

Prawdziwy Polak ~Prawdziwy Polak (Gość)15.12.2019 19:15

Ludzie te tragiczne dni przeszły do historii, najlepiej przeczytać Szosę Piotrkowską Leszka Moczulskiego, daje dość szerokie spojrzenie co się wtedy działo w zakresie najazdu Niemców na Polskę, nie można trych tragicznego okresu łączyć z kimkolwiek z obecnego czasu. Macierewicz i inni pospolite cwaniaki żerujące na tym dziedzictwie nie mają z tym nic wspólnego?

52

wyrazy uznania ~wyrazy uznania (Gość)16.12.2019 09:37

To znaczy, że Pan Jacek Bykowski jest wyjątkowo dobrym, serdecznym i uczynnym człowiekiem, podobnie jak jego mama.

50

Mr X ~Mr X (Gość)15.12.2019 21:12

Białorusini to mili i sympatyczni Ludzie .Byłem w Mińsku kilka razy ,mieszkałem u Białorusinów min u ŚP dziennikarza Pawła Szeremieta . .Mińsk - piękne miasto .Przykre że ten żołnierz nie żyje i nie spoczywa w swojej Ojczyżnie .

61

Ryszard ~Ryszard (Gość)15.12.2019 21:31

Ta historia utwierdza mnie w przekonaniu o ślamazarnym działaniu Czerwonego Krzyża. W szczególności Polskiego Czerwonego Krzyża. Trzeba było 80-ciu lat na znalezienie rodziny żołnierza, w sytuacji gdy jego dane osobowe były znane gdyż figurują na nagrobku. Rodzinie Franciszka Żyłko należą się przeprosiny.

80

gość ~gość (Gość)15.12.2019 17:28

Ale sie wzruszyłem. A gdzia Antonii?

118

97-300 97-300ranga15.12.2019 20:49

Pozdrawiam serdecznie panów.

40

gość ~gość (Gość)15.12.2019 18:49

Ten żołnierz poległ w obronie naszego miasta,setki kilometrów od rodzinnej ziemi.Pamiętajmy o tym.

250

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat