W Kazachstanie zostali tylko polacy. Wszyscy swoich dawno pościągali czyli niemcy, czesi, żydzi. Tylko zostali nasi o których ojczyzna zapomniała. Dodam że kazachowie nie lubią rosjan i wszystkich pochodzenia europejskiego podobnie traktują. Szkoda że chcą naszych rodaków wcisnąć w taki patologiczy rejon miasta. Przecież tam żula żula żulem pogania.
Do Kukizowiec. .nie jest źle. Swoimi dłońmi zapracuje. A przykre jest to że takie mieszkania otrzymują osoby,które doprowadzają do ich dewastacji. Drugi aspekt jest taki, że mój wniosek był UZASADNIONY i poparty wyciągiem z meldunku i faktycznie przebywającymi tam domownikami. Dziwne jest to, że mieszkania te rozdaje się dla ciotki, wujka, brata, syna, córki, matki,siostry,ojca...radnych.....
Szanuję repatriantów, szczególnie te osoby starsze, które pamiętają o Polsce, szanują naszą kulturę i nigdy naszego języka nie zapomnieli. Niestety jeśli chodzi o przydział mieszkań, na barki powinny to wziąć bogatsze miasta, gdzie nie ma problemów z bezrobociem, gdzie ludzie nie muszą brać kredytów (jeśli w ogóle je teraz dostaną) na dziesiątki lat bo w mieście są np. wyższe płace, gdzie jest większy budżet miasta. Lecz Piotrków jest specyficznym miastem woli ściągać pracowników z Ukrainy, dać mu dach nad głową i płacić im wyższe pensje niż zwykłemu„ polakowi” . A zwykły piotrkowian zapieprza gdzieś na umowę zlecenie po 10 -11 h dziennie we wszystkie weekendy… Z tego miasta już chyba każdy ucieka…
Starałem się o mieszkanie z zasobów miejskich. Zarabiam ok 1600 zł na rękę. Składając podanie do TBSu podałem informacje jakie mnie interesuje mieszkanie. Zaproponowałem sam wyremontować sobie to mieszkanie i wpłacić półroczny czynsz. Z TBSu odpowiedź była zabawna : mieszkanie w którym zamieszkuje nie stwierdza się nadmiernego zageszczenia (dużo m2 przypada na 1 członka rodziny) do tego za niskie dochody...........tylko w Naszym Mieście 90% mieszkańców zarabia porównywalnie. Obecnie jestem bezdomny
Tak z "ciekawości", to ile jeszcze, poza wymienionymi, dzielnic jest w tym MIEŚCIE?
Nomin historii to Ty nie znasz niestety. Doucz sie, gimnazjum na średniowieczu skończyło?
Chciałbym delikatnie zauważyć, że określenie "repatrianci" jest dla tych ludzi częściowo uwłaczające. Zwrot "repatriant" sjp określa jako osobę powracającą do kraju, po długim pobycie za granicą. Nie wiem z jakich konkretnie rejonów przybędą ci Polacy, ale część z nich nigdzie nie wyjeżdżała, to nie oni wyjechali z ojczyzny, tylko ojczyzna im "uciekła". To w propagandzie PRL mówiono o tych ludziach "repatrianci" pomimo, że mieszkali w tym samym miejscu, w ich malej ojczyźnie, a tereny na których mieszkali znalazły się nagle w innym państwie.
Jak to jest dla obcych jest wszystko a młodzi bez mieszkań i perspektyw na przyszłość .Ukraińcy opanowali powiat całkowicie panosza się wszędzie zabierając prace nam .W miescie u Heringa pracują i pewnie nie tylko tam bo opanowali Wolbórz dostają prace w magazynach kosztem naszych pracowników ,w Bogusławicach Agromelu ,Formaplan a do tego gmina placi z kasy podatników za wynajmowane mieszkania na terenie Wolborza .Pytam co to ma być przecież u nich wojny nie ma a terytorium mają duże i zamiast bronic kraju to uciekają do Polski jak thórze,Dokąd inni będa się u nas panoszyć i życ naszym kosztem.Dla nas nie ma nic tylko podwyżki podatków na każdym kroku+.pora skończyc z ta polityką a do władzy muszą dojsć patrioci i Polacy do tego bo z ojczyzna jak widzę dzieje się xle
I znów oczekujący na mieszkania z lity urzędu miasta przesuną się o kilka miejsc do tyłu. Może ktoś wie, czy w Kazachstanie nasi rodacy gdyby tam teraz pojechali, dostaliby poza kolejnością mieszkania i pracę?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!