metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
uskok ~uskok (Gość)13.09.2016 22:01

W Kazachstanie zostali tylko polacy. Wszyscy swoich dawno pościągali czyli niemcy, czesi, żydzi. Tylko zostali nasi o których ojczyzna zapomniała. Dodam że kazachowie nie lubią rosjan i wszystkich pochodzenia europejskiego podobnie traktują. Szkoda że chcą naszych rodaków wcisnąć w taki patologiczy rejon miasta. Przecież tam żula żula żulem pogania.

120

GiGi ~GiGi (Gość)13.09.2016 23:08

Do Kukizowiec. .nie jest źle. Swoimi dłońmi zapracuje. A przykre jest to że takie mieszkania otrzymują osoby,które doprowadzają do ich dewastacji. Drugi aspekt jest taki, że mój wniosek był UZASADNIONY i poparty wyciągiem z meldunku i faktycznie przebywającymi tam domownikami. Dziwne jest to, że mieszkania te rozdaje się dla ciotki, wujka, brata, syna, córki, matki,siostry,ojca...radnych.....

50

Ansver Ansverranga14.09.2016 02:06

Szanuję repatriantów, szczególnie te osoby starsze, które pamiętają o Polsce, szanują naszą kulturę i nigdy naszego języka nie zapomnieli. Niestety jeśli chodzi o przydział mieszkań, na barki powinny to wziąć bogatsze miasta, gdzie nie ma problemów z bezrobociem, gdzie ludzie nie muszą brać kredytów (jeśli w ogóle je teraz dostaną) na dziesiątki lat bo w mieście są np. wyższe płace, gdzie jest większy budżet miasta. Lecz Piotrków jest specyficznym miastem woli ściągać pracowników z Ukrainy, dać mu dach nad głową i płacić im wyższe pensje niż zwykłemu„ polakowi” . A zwykły piotrkowian zapieprza gdzieś na umowę zlecenie po 10 -11 h dziennie we wszystkie weekendy… Z tego miasta już chyba każdy ucieka…

Komentarz był edytowany przez autora: 14.09.2016 02:14

51

GiGi ~GiGi (Gość)13.09.2016 17:14

Starałem się o mieszkanie z zasobów miejskich. Zarabiam ok 1600 zł na rękę. Składając podanie do TBSu podałem informacje jakie mnie interesuje mieszkanie. Zaproponowałem sam wyremontować sobie to mieszkanie i wpłacić półroczny czynsz. Z TBSu odpowiedź była zabawna : mieszkanie w którym zamieszkuje nie stwierdza się nadmiernego zageszczenia (dużo m2 przypada na 1 członka rodziny) do tego za niskie dochody...........tylko w Naszym Mieście 90% mieszkańców zarabia porównywalnie. Obecnie jestem bezdomny

164

ciekawy ~ciekawy (Gość)14.09.2016 08:50

Tak z "ciekawości", to ile jeszcze, poza wymienionymi, dzielnic jest w tym MIEŚCIE?

20

darek ~darek (Gość)14.09.2016 09:05

Nomin historii to Ty nie znasz niestety. Doucz sie, gimnazjum na średniowieczu skończyło?

20

dom ~dom (Gość)14.09.2016 09:24

Chciałbym delikatnie zauważyć, że określenie "repatrianci" jest dla tych ludzi częściowo uwłaczające. Zwrot "repatriant" sjp określa jako osobę powracającą do kraju, po długim pobycie za granicą. Nie wiem z jakich konkretnie rejonów przybędą ci Polacy, ale część z nich nigdzie nie wyjeżdżała, to nie oni wyjechali z ojczyzny, tylko ojczyzna im "uciekła". To w propagandzie PRL mówiono o tych ludziach "repatrianci" pomimo, że mieszkali w tym samym miejscu, w ich malej ojczyźnie, a tereny na których mieszkali znalazły się nagle w innym państwie.

50

P ~P (Gość)14.09.2016 15:31

Może dostaną pracę w lokalnym radiu?

02

Witek ~Witek (Gość)13.09.2016 20:20

Jak to jest dla obcych jest wszystko a młodzi bez mieszkań i perspektyw na przyszłość .Ukraińcy opanowali powiat całkowicie panosza się wszędzie zabierając prace nam .W miescie u Heringa pracują i pewnie nie tylko tam bo opanowali Wolbórz dostają prace w magazynach kosztem naszych pracowników ,w Bogusławicach Agromelu ,Formaplan a do tego gmina placi z kasy podatników za wynajmowane mieszkania na terenie Wolborza .Pytam co to ma być przecież u nich wojny nie ma a terytorium mają duże i zamiast bronic kraju to uciekają do Polski jak thórze,Dokąd inni będa się u nas panoszyć i życ naszym kosztem.Dla nas nie ma nic tylko podwyżki podatków na każdym kroku+.pora skończyc z ta polityką a do władzy muszą dojsć patrioci i Polacy do tego bo z ojczyzna jak widzę dzieje się xle

610

w pierwszej kolejności szanujcie piotrkowian ~w pierwszej kolejności szanujcie piotrkowian (Gość)14.09.2016 14:37

I znów oczekujący na mieszkania z lity urzędu miasta przesuną się o kilka miejsc do tyłu. Może ktoś wie, czy w Kazachstanie nasi rodacy gdyby tam teraz pojechali, dostaliby poza kolejnością mieszkania i pracę?

19

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat