metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
zap. ~zap. (Gość)20.01.2012 13:58

A kiedy takie badania będą w Piotrkowie?

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga20.01.2012 15:27

"zap." napisał(a):
A kiedy takie badania będą w Piotrkowie?

Nie będą. Wiesz dlaczego?

Cytuję:
Bezpłatne, komputerowe badanie wzroku organizują 27 stycznia władze gminy Aleksandrów.

A władze naszego miasta mają mieszkańców głęboko w d... (gdzieś).

00

okularnik ~okularnik (Gość)20.01.2012 17:02

Po kolei - komputerowe badanie wzroku to po prostu spojrzenie w maszynę - autorefraktometr, i zrobienie " pstryk " przez osobę, która tę maszynę obsługuje. I tyle mamy za darmo - w każdym optyku jest to możliwe.
Na podstawie wydruku z autorefraktometra nie wykonujemy okularów, ponieważ jest to badanie wstępne-określa ,czy wada wzroku jest ,czy jej nie ma . Jeżeli jest, to wykonujemy kolejne badania przy użyciu próbnych szkieł i różnych testów , żeby ustalić najlepszą korekcję. I to już nie jest za darmo. Płacimy za badanie albo płacimy za okulary i badanie jest "w cenie zakupu"
A badanie organizują nie władze gminy ,tylko firma( bliżej nieokreślona,bo się nie przedstawiła) i prawdopodobnie nie jest to instytucja charytatywna. Wkład władz gminy był jedynie taki,że je rozreklamowała.

00

H2O ~H2O (Gość)20.01.2012 19:41

"okularnik" napisał(a):
Wkład władz gminy był jedynie taki, że je rozreklamowała.

I w ogóle wątpliwe, czy to rola władz gmin pomagać w napychaniu prywaciarzowi kabzy. A za chwilę inni spece przyjadą na tej samej zasadzie robić bezpłatne badania słuchu!

00

swan ~swan (Gość)21.01.2012 00:17

A co będzie jak badanie stwierdzi JASKRĘ? Co dalej gdzie się udać?Ile trzeba wziąć z sobą gotówki?

00

okularnik ~okularnik (Gość)21.01.2012 11:25

Jaskrę może stwierdzić WYŁĄCZNIE lekarz okulista wykonując kilka badań. To badanie, które reklamują władze gminy prawdopodobnie nie będzie wykonywane przez lekarza okulistę i na pewno nie zdiagnozuje jaskry. Jednorazowe "pstryk" autorefraktometrem i tonometrem jest dopiero wstępem do dalszych badań ,które mogą dać konkretną wiedzę. I za takie badania się płaci i wykonuje się je w gabinecie okulistycznym. Można też zapisać się na wizytę "na fundusz" i czekać ze trzy miesiące albo dłużej.

00

mieszkaniecGminy ~mieszkaniecGminy (Gość)23.01.2012 10:40

Poprzednim razem korzystałem z tej akcji w naszej gminie i byłem zadowolony. Prywatnie za samo badanie tez trzeba zapłacić i dojechać do Piotrkowa... myślę, ze u nas było już duzo akcji, a ze badanie wykonują firmy prywatne, to co mnie to obchodzi ważne ze są. Mammogragfie moja zona robila podczas gminnego dni zdrowia i tez była za darmo a robiła ją prywatna firma. Firmy mają kontrakty z NFZ i trzeba ich szukać aby do takiej za przeproszeniem dziury jak nasza przyjechały. Akcję popieram i czekam na dalsze!!!

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat