metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
maddox ~maddox (Gość)04.11.2009 11:41

Elka: nie bierzesz pod uwagę, że Zet pisał to w kontekście:
Art.16 Par.4. "Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa."

00

Elka ~Elka (Gość)04.11.2009 11:50

ustosunkowałem się do wypowiedzi Zet do wypowiedzi jaceka.

"jacek" napisał(a):
z tego co mnie uczyli to jak są 2 pasy jazdy w jednym kierunku to mogę se wyprzedzać i z lewej i z prawej, no cyba żę jestem poza terenem zabudowanym to wtedy muszą być 3 pasy.

Więc nie rozumie Twojej wypowiedzi
na co :

"zet" napisał(a):
jestes w bledzie.wolno ci wyprzedzac z lewej co oczywiscie nie zmienia faktu ze mamy ruch prawostronny i "zamulacze" powinni jechac pasem prawym.

[cytat="maddox"]nie bierzesz pod uwagę, że Zet pisał to w kontekście:
Art.16 Par.4. "Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa."
Temat tyczył się możliwości wyprzedzana z prawej strony tylko i wyłącznie

00

jacek ~jacek (Gość)04.11.2009 12:27

Ale jazda... punkt widzenia zależy od punktu.... i podobnie jest z interpretacją przepisów.
No to można wyprzedzać z prawej czy nie ????

00

Elka ~Elka (Gość)04.11.2009 12:56

Można jak masz pasy wydzielone 2 na terenie zabudowamym czyli np. Aleje Skorskego, A jak nie masz np. kostromska słowackiego to tylko po lewej stronie . No oczywscie jak nie masz zakazu, na przejściu dla pieszych, a także omijać pojazdu, który jadąc w tym samym kierunku zatrzymał się, by udzielić pierwszeństwa osobie przechodzącej przez jezdnię (art. 26), przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia, na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi, na skrzyżowaniu z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
Wszystko jest w kodeksie

00

jacek ~jacek (Gość)04.11.2009 14:32

Dzięki ELKA, takiej odpowiedzi oczekiwałem, czyli pan SZOFER ma pretensje nie widomo do kogo i o co , a na Piłsudskiego to nawet są i 3 pasy w jednym kierunku

00

zet ~zet (Gość)04.11.2009 15:03

no coz :D lewy pas gaz i płyne :D

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga04.11.2009 15:30

"Elka-" napisał(a):
Można jak masz pasy wydzielone 2 na terenie zabudowamym czyli np. Aleje Skorskego

Pudło - Al. Sikorskiego zaliczają się do przypadku z jezdnią jednokierunkową. W Piotrkowie nie ma drogi z jezdnią dwukierunkową z więcej niż 1 pasem w jednym kierunku. Jest taka np. w Bełchatowie - fragment ul. Wojska Polskiego w pobliżu Grocholic.

00

Elka ~Elka (Gość)04.11.2009 16:51

"Piotrkowianin" napisał(a):
Al. Sikorskiego zaliczają się do przypadku z jezdnią jednokierunkową. W Piotrkowie nie ma drogi z jezdnią dwukierunkową z więcej niż 1 pasem w jednym kierunku.

To jaki przepis o tym mówi???

00

Elka ~Elka (Gość)04.11.2009 16:56

Był kiedyś taki kawał o egzaminie na policjanta z pytaniem o kolor białego malucha, ale nigdy nie przyszło by mi do głowy, że ktoś (poza policjantem z kawału) mógłby mieć problemy z odpowiedzią na takie pytanie...
No więc zagadka: Ile pasów ruchu ma droga o dwóch pasach ruchu?
To chyba Potrkowianin pasuje do Twojej wypowiedzi

00

maddox ~maddox (Gość)04.11.2009 17:07

O czym my tutaj w ogóle rozmawiamy. Zgodnie z kulturą jazdy oraz przepisami, każdy kierowca powinien trzymać się prawego pasa, chyba że wykonuje właśnie manewr wyprzedzania, lub zmienia pas na np. pas do skrętu w lewo. Dlatego choć przepisy dopuszczają wyprzedzanie z prawej strony, to powinno się to zdarzać tylko w wyjątkowych wypadkach np. wyprzedzając kogoś kto "przedostaje" się wolnym tempem na pas do lewoskrętu. Ciągła jazda pasem lewym pasem, nawet z maksymalną dopuszczalną prędkością jest nieprawidłowa a co najmniej sprzeczna z ogólnie przyjętą kulturą jazdy po drogach wielopasmowych (wyłączając korki, oraz kolumnę samochodów poruszającą się ślimaczym tempem). W Niemczech za "okupację" lewego pasa można dostać elegancki mandacik, szkoda że w Polsce się tego tak nie egzekwuje.
ps. Takie wyprzedzanie jak opisał "szofer" na pewno nie należy do najbezpieczniejszych i najbardziej odpowiedzialnych zachowań na drodze.

Komentarz był edytowany przez autora: 04.11.2009 17:08

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat