metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
paździoch ~paździoch (Gość)28.12.2024 12:10

Codziennie widzę jak tysiące kWh ciepła wali kominami z tych kotłów do atmosfery.
W kominach powinny znajdować się wymienniki ciepła do hybrydowego odzysku energii poprzez pompy ciepła. Mam nadzieję,że ten nowy prezes to nie kolejny pierdzistołek a konkretna fachura i pojawi się również kogenerator do pełnego zamknięcia systemu grzewczego i jednocześnie rozświetlenie miasta na takim poziomie aby zapewnić ludziom bezpieczeństwo, bo to co jest teraz przypomina ludową krainę. Nawet tam gdzie remontuje się uliczne oświetlenie, zakłada się oświetlenie ledowe, raz, że o niszczącej wzrok barwie światła 6000K, a drugie, o mocy przypominającej domową żarówkę. Jedynym dobrze oświetlonym miejscem w tym grodzie pełnym szlachciców jest budynek o kompletnie wyuzdanej oligarchicznej nazwie mediateka. Znajdziesz tam nawet ochronę lokalu. A przed kim? Przed gniewem tłumu? Jedyne co potrafią pseudo urzędnicy to liczenie własnych pensji.Nadzieja jedynie w nadchodzącym bankructwie tego systemu poprzez ogromny niż demograficzny. Coraz mniej wpłacających i coraz wyższy koszt obsługi.

51

Tomasz Stachaczyk 1 ~Tomasz Stachaczyk 1 (Gość)29.12.2024 19:05

Do Pana Paździocha. Postawa i wiedza, którą prezentujesz jest typowa dla większości naszego wspaniałego Narodu. Jednak spróbuję coś Ci wytłumaczyć, bez wiary w powodzenie misji.
Mieszasz politykę z fizyką. Ja odniosę się tylko do fizyki, którą studiowałem. Temperatura ma niewielki związek z energią wyprodukowaną w jednostce czasu (czyli pracą). Ta praca to iloczyn różnicy temperatur, ciepła właściwego i masy. Zatem temperatura (choć istotna) nie jest jedynym kryterium oceny pracy kotła. Spaliny są schładzane do temperatury, w której wykrapla się para wodna. Temperatura graniczna jest nazywana punktem rosy. Wynosi ona około 56°C – w przypadku spalin z kotłów zasilanych gazem ziemnym. W przypadku nowoczesnych kotłów gazowych praktycznie nic z energii się nie marnuje. Kogeneracja, o której piszesz. Cudów nie ma. Żadna kogeneracja w przypadku gazu nie przysporzy nam dodatkowej energii. W przypadku gazu, kogeneracja daje nam możliwość produkcji prądu z gazu (w porach kiedy np. prąd jest drogi i to się opłaca) i możliwość otrzymania premii kogeneracyjnej. Plus punkty za nowoczesność przy ubieganiu się o środki zewnętrzne. Jeżeli chcialbyś wiedzieć więcej, to chętnie odpowiem. Pozdrawiam. Tomasz Stachaczyk

00

Tomasz Stachaczyk 2 ~Tomasz Stachaczyk 2 (Gość)29.12.2024 22:49

Mam dzisiaj sporo cierpliwości. Wyjaśnię zatem, że aby spaliny (jak Pan pisze) przeszły do stanu ciekłego w normalnym ciśnieniu potrzebna jest temperatura minus 74,5 stopnia Celsjusza. W tej temperaturze dwutlenek węgla (bo to są głównie oprócz wody spaliny) przechodzi w stan ciekły. Resztą "wypowiedzi" nie zajmuję się. Nie mam zwyczaju obrażać nikogo, nawet jeśli na to zasługuje.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat