"największą popularnością cieszyły się tablety, telefony, laptopy.:I być tu teraz chrzestnym..To już jest cyrk a nie sakrament.
Kiedyś ciasto drożdżowe i kakao w salce katechetycznej.
http://naszpiotrkow.blogspot.com/
Moje dziecko za tydzien przystapi do ww sakramentu.
Mowi ze koledzy opowiadaja,ze dostana prezenty na komunie a ja go odsuwam od takich mysli mowiac,ze skad maja takie wiadomosci.Pewnie bedzie zaskoczony jak ktos mu cos podaruje.
A w pracy slysze: moj maz jest chrzestnym daje 1000. Ja jako siostra cioteczna daje 500...Dawajcie!Jesli tylko macie dawajcie!Quady,telefony i laptopy.
A podobno bieda w kraju.
To quady już wyszły z mody? :)
ja mam w sierpniu urodziny tez możecie coś tam maznąć na ten temat...
Eh szkoda gadać , coraz to gorsze są te czasy , dzieciaki nic w głowach nie mają.Kiedyś się człowiek cieszył z głupiego roweru czy zegarka na rękę.
A na prezent ślubny nowy samochód osobowy przewiązany dużą kokardą zawiązaną na dachu. I do czego to doszło!
a zapytaj takiego czym jest sakrament Pierwszej Komunii...
Dzieciom naogół I Komunia kojarzy sie tylko i wyłącznie z prezentami i imprezką rodzinna. Mało kto uśiwadamia swoje dzieci.
Owszem tak jest!!!!
Wina rodzicow!
3 proby w kosciele i na 3 probach widzialam dzieci,ktore zegnaly sie lewa reka czy nie umiejace modlitwy.
No coz zycie...
Bo to trochę taka reakcja łańcuchowa.
Rodzice aby ten dzień uczcić to chcą ugościć a tu ciocie a tu wujków a to dziadków itd. itp ... i jak się zbierze rodzinka to min 20 osób a znam i przypadki rodzin 60 - osobowych i gdzie ich umieścić w bloku w tych 40 czy 50 m2 ? To się idzie do restauracji a tu... min 100 od osoby plus jeszcze to i tam . Sam obiad to za mało, a tu przekąski, ciasta, jeszcze jedno danie i następne... Tak, że biedny rodzić wyda na imprezkę min 2- 3tyś jak nie więcej .
Gościom nie wypada przyjść z pustymi rękami i stąd takie drogie prezenty,
Więc co się tu dziwić ... nikt przecież nie zostawi gości pod kościołem zwłaszcza, że czasem przyjeżdżają z dalekich stron.
Szkoda, że autor nie napisał ile to wszystko kosztuje rodziców.
Gdzie sama prosta alba kosztuje 150 zł (za co taka cena ??? ) , tak kupowana przy parafii, do tego wszelkie dodatki ... chłopcy mają komże min 90 zł a rodzic tak i tak musi kupić garnitur....
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!