rano ok 7.15 - 7.45 widać jak ze wszystkich stron do piotrkowa płynie rzeka zameldowanych w piotrkowie mieszkańców. część jeszcze na EP inni już na EPI ale wszyscy szczęśliwi że na "swoim" na wsi
Zameldowanych 75 tys ludzi, z tego 20tys to młodzi ludzie mieszkający poza granicami miasta (studia, praca).
Jako mieszkaniec teoretyczny Piotrkowa (tutaj jestem zameldowany) muszę płacić za wywóz śmieci których nie produkuję, gdzie sprawiedliwość?
No a taka sytuacja: jestem zameldowana przy ulicy x (nikt tu nie mieszka); mieszkam przy ul. y (z tego adresu złożyłam deklarację i płacę) - to teraz powinnam płacić z dwóch miejsc, choć śmieci produkuję w jednym?
Zameldowanych 75 589 osób, deklaracji nie złożyło 11 732 osoby. To podpowiem Wam urzędnicy ,bo zachowujecie się jakbyście nie wiedzieli, że od 1 stycznia 2016 ustawowo zniesiony będzie obowiązek meldunkowy i ustalenie ilości mieszkańców płacących czy nie będzie wręcz niewykonalne. Już dzisiaj system opłat "od zameldowanego" nie sprawdza się bo wiele osób zameldowanych od dłuższego czasu mieszka i pracuje poza Piotrkowem, natomiast cała masa studentów wynajmujących mieszkania nie wnosi żadnych opłat. Jeżeli ten system pozostanie po 01.01.2016 wystarczy zgłosić, że dany lokal zamieszkuje 1 osoba zamiast np.4 i za śmieci płacić 6zł czy 12 zł zamiast 24zł segregowane czy 48zł niesegregowane.
czy panom Szczukockiemu i Burczyńskiemu (JUKO,HAK)nie wystarczy że mieszkańcy segregują za nich śmieci bezpłatnie?Przecież oni i tak biorą za odbiory grubą kaskę!
Segregacja to pic na wodę. I tak zdecydowana większość posegregowanych wstępnie śmieci trafia do jednej i tej samej śmieciarki, a stamtąd na wspólną hałdę. Obecne przepisy nie dają prawa zlecającemu (czyli gminie - miejskiej lub wiejskiej) na sprawcze ukrócenie kosztów (także tych teoretycznych). Przedsiębiorca od śmieci może mówić, że musi przepuszczać przez taśmę wszystkie śmieci po pięć razy, i że generuje to olbrzymie koszty. A bidne głupole muszą za wszystkie fanaberie pana śmieciarza zapłacić. I to bez szemrania.
ja tez trzy lata temu wyprowadzilem sie z piotrkowa z rodziną ale meldunek został. Deklarację wypelniłem w gminie i tam odbierają moje śmieci
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!