Polski rolnik ma do do siebie że zawsze narzeka.....a do Unii nie chcieli!
To niech założą sobie nowe RWPG!
Jak maja byc w unii doceniani skoro w wlasnym kraju ich sie nie docenia.
bo jeden baran z 2gim nie ma zielonego pojecia i mowi jak to wspaniale ludzie na wsi nie maja
populizm
[cytat]TO NIECH ZAŁOŻĄ SOBIE NOWE RWPG!O TUŻ CHCĘ UŚWIADOMIĆ CIĘ MARKPIO ŻE ROLNICY W KOŃCU NIE MUSIELI BY KARMIĆ TĘPYCH ŁBÓW MIASTOWYCH DO KTÓRYCH ZALICZASZ SIĘ, A NIE MAJĄCYCH ZIELONEGO POJĘCIA O GOSPODARNOŚCI ROLNEJ JAK I NARODOWEJ.
UE daje lecz i wymaga ale o tym mało się mówi.
Ten świat już jest tak urządzony że nie ma nic za darmo.
Pamiętam jak było krytykowane RWPG między innymi za gospodarkę centralnie planowaną
A UE co robi preferuje silnych maluczkim nie wiele daje.
Rolnik dostaje dofinansowanie ale w zamian ma nałożone limity.
No to jak w tej UE wygląda wolna konkurencja?
Polska jako kraj z tradycjami rolniczymi i dobrymi produktami żywnościowymi ma przez to ograniczony dostęp do rynków europejskich!???
Prawda.
Dla przykładu nie świadczą o tym wymogi stawiane nam i starym członkom UE.
Co do materiału wypowiadanego przez panie w nagraniu no cóż mają rację z zjawiskiem nieopłacalności i wyzyskiem rolników.
Natomiast co do kosztów to tutaj należy wspomnieć, że:
1) rolnicy otrzymują bony paliwowe do hektara (zawsze jest to jakiś zwrot kosztów)
2) są dopłaty do hektara oraz dopłaty za siew poplonu, czyli z jednego hektara ziemi można uzyskać dwie dopłaty.
Wyzysk: firmy produkujące nawozy mineralne, środki ochrony roślin i ich dystrybutorzy zagrabiają całą niemal dopłatę jaką rolnik uzyskuje z UE.
Policzmy pewną rzecz (wyliczenia na tzw. "oko"):
Koszt uprawy 1ha ziemi pod zasiew pszenicy ozimej.
Paliwo jakby policzyć 40L na cały cykl (nie wiem czy nie za mało) - ale da to kwotę około 160-190zł.
Nawóz to koszt ok. 200-250zł
Środki ochrony roślin - niech będzie 100zł
Koszt zbioru 200-250zł (kombajn) i 100zł (prasa).
Razem: 760 - 890 zł.
Dopłata do hektara to pewnie (szacunkowo) ok 600-700zł.
Zbiór pszenicy z 1ha to liczę średnio 5-6t. Po obecnej cenie pszenicy 100zł mamy zysk 5-6 tys. zł. Jednak taką cenę uzyskamy gdy zboże przechowamy od żniw i będą sprzyjające warunki na rynku.
Jak ktoś ma uwagi niech naniesie poprawki. Ja to orientacyjnie pisałem. Pewnie kilku spraw nie uwzględniłem.
Słuchaj Klet, te kwotę 5 - 6 tysięcy to nie wiem skąd wytrzasnąłeś, ale widac, że nie było Ci po drodze do szkoły. zamiast takie bzdety pisac na tym forum, nie mając zielonego pojęcia o kosztach i nakładach przy produkcji rolniczej i liczyć tylko cudze zyski, kup sobie gospodarstwo, wszystkie maszyny, narzędzia i środki do produkcji, dostosuj je do wymagań Unii i weź się za prawdziwą robotę, a nie byle do 16:00 i do domu. Może wtedy żółć nie będzie Ci się ulewała. jak Ty - laik i niedokształciuch w produkcji rolnej masz prawo i pojęcie wyliczać co i ile kosztuje. te obliczenia "na oko" wsadź sobie lepiej w tyłek i nie wypowiadaj się w temacie, o którym pojęcia nie masz nawet zielonego.
Najwięcej mają do powiedzenia Ci, którzy o rolnictwie i pracy rolnika słyszeli w piątej klasie szkoły podstawowej na lekcjach biologii albo przyrody. Jakby nie wiedział, skąd jego korzenie. Typowy obraz "bułkę przez bibułkę", podszywającego się pod miastowego. Bleeee
Tym wszytskim, którzy mają najwięcej do powiedzenia w nie swojej sprawie proponuję obejrzeć "Sprawę dla Reporetra" z 27. 01. 2011. Program odsłania kulisy życia i gospodarowania na wsi oraz pokazuje, jak wygląda ta kraina mlekiem i miodem z Unii Europejskiej płynąca. Produkcja rolnicza rządzi się takimi prawami, o jakich żaden mieszkaniec miasta nawet nie śnił. Więc może powstrzymajmy się od komentowania czegoś, co jest nam dalekie i nie mamy o tym najmniejszego pojęcia.
http://www.tvp.pl/publicystyka/magazyny-reporterskie/sprawa-dla-reportera/wideo/27012011/3749940
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!