metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
mieszkaniec ~mieszkaniec (Gość)22.01.2011 12:07

Będą za to wyższe dodatki mieszkaniowe dla najbiedniejszych. Większość miesza w komunalnych bo czynsz jest niższy niż w prywatnych kamienicach. W zasobach gminnych blisko 10 lat przy 100 proc. mediów w lokalu tj. ciepła woda z sieci miejskiej, gaz z sieci miejskiej, centralne ogrzewanie z sieci miejskiej, wc i łazienka, czynsz wynosił maksymalnie 2,80 zł/mkw. Teraz wyniesie 3,50. To i tak połowa czynszu jaki płacą lokatorzy mieszkający w prywatnych kamienicach. W prywatnych kamienicach w Piotrkowie czynsz waha się od 4,50 (najniższy do ponad 9 zł za 1 m (najwyższy)nawet tam gdzie nie ma łazienki i ubikacji, nie mówiąc już o wygodach takich jak ciepła woda z sieci miejskiej czy centralne ogrzewanie z sieci miejskiej. Komu czynsz komunalny wydaje się za wysoki niech się zamieni na prywatną kamienicę. Nawet w blokach w spółdzielniach mieszkaniowych nie płacą tak wysokich czynszów i maja wszystkie wygody. Weźmy np. bloki komunalne na osiedlu Targowa, Mieszka I, Kazimierza Wielkiego, Piastowska, Jagielońska, Krakowskie Przedmieście czy na Osiedlu Wyzwolenia. Tam są wszystkie wygody a czynsz był 2,80 zł za 1 m. W socjalnych komunalnych płacili po 30 gr a od niedawna 50 gr. Wszyscy mamy jednakowe żołądki i potrzeby dlatego nie można wyróżniać tych co w komunalnych bo ci co dostali mieszkania komunalne w prywatnych za komuny to nie była ich wina, że prywatni odzyskali swoje kamienice w spadku po dziadkach i pradziadkach, i teraz windują czynsz jak tylko chcą.

00

monika ~monika (Gość)22.01.2011 13:41

Powściekały się te osoby co podwyższają czynsze?I tak TBS będzie co miesiąc podwyższał po cichu czynsz, a prezeska TBS w radiu będzie płakała i narzekała, że od wielu lat nie było podwyżek.

00

mieszkaniec ~mieszkaniec (Gość)22.01.2011 14:08

"monika" napisał(a):
Powściekały się te osoby co podwyższają czynsze?I tak TBS będzie co miesiąc podwyższał po cichu czynsz, a prezeska TBS w radiu będzie płakała i narzekała, że od wielu lat nie było podwyżek.

Do moniki: Czynsz w zasobach TBS-u to co innego niż czynsz w zasobach komunalnych gminy zarządzanych przez TBS. W zasobach komunalnych jeszcze do niedawna uchwalała rada miasta na wniosek prezydenta miasta a obecnie ustala. Rada miasta do tego nie ma nic.
Art. 28 ustawy o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego:
1. Stawki czynszu za 1 m2 powierzchni użytkowej lokalu mieszkalnego w zasobach mieszkaniowych towarzystwa są ustalane przez zgromadzenie wspólników, walne zgromadzenie akcjonariuszy albo walne zgromadzenie w takiej wysokości, aby suma czynszów za najem wszystkich lokali eksploatowanych przez towarzystwo pozwalała na pokrycie kosztów eksploatacji i remontów budynków oraz spłatę kredytu zaciągniętego na budowę.
1a. (uchylony).
2. Czynsz, o którym mowa w ust. 1, nie może być wyższy w skali roku niż 4 % wartości odtworzeniowej lokalu, obliczonej według przepisów ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego, z zastrzeżeniem art. 30 ust. 5 pkt 3.

00

monika ~monika (Gość)22.01.2011 16:16

mieszkaniec napisał aby suma czynszów za najem wszystkich lokali eksploatowanych przez towarzystwo pozwalała na pokrycie kosztów eksploatacji i remontów budynków oraz spłatę kredytu zaciągniętego na budowę.O jakich ty remontach piszesz,na mojej ulicy odkąd ja tam mieszkam to nie było jeszcze ani jednego remontu,a z kamienic tynk już odpada.A na spłatę kredytu zaciągniętego na budowę ,to ja nie mam zamiaru dopłacać jeszcze czego.

00

lukch ~lukch (Gość)22.01.2011 19:40

175 zł miesięcznie za 50 m2 lokal po podwyżce. Bardzo niski czynsz, nie wiem z czego tych remontów się domagają. W PSM płaci się za takie lokum 400-500 zł. Spokojnie jest miejsce na podwojenie stawki jeszcze.

00

Aman Amanranga22.01.2011 19:47

"lukch" napisał(a):
W PSM płaci się za takie lokum 400-500 zł.

Co racja to racja. W PSM też podwyższają co parę miesięcy i jakoś nikt o tym nie pisze.

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga22.01.2011 21:41

"lukch" napisał(a):
W PSM płaci się za takie lokum 400-500 zł.

400 to raczej w SM im. Słowackiego, w PSM jest drożej. Ja za 53 m^2 w PSM do końca 2010 r. płaciłem 534 zł czynszu, od stycznia 2011 r. jest to już 549 zł.

00

lukch ~lukch (Gość)22.01.2011 23:26

Piotrkowianin: racja, ja z głowy na szybko podałem. Trzeba jeszcze dodać, że ta cena po wykupieniu na własność. W komunalnych powinni co najmniej 700-900 zł mieć, standard podwyższał by się rok do roku zauważalnie.

00

broda ~broda (Gość)23.01.2011 18:00

"Piotrkowianin" napisał(a):
w PSM jest drożej. Ja za 53 m^2 w PSM do końca 2010 r. płaciłem 534 zł czynszu

Coś przegapiłem i czynsz w spółdzielni wynosi już ponad 10 zł za metr kw.?
Wydaje mi się że na tą kwotę to chyba składa się: czynsz, centralne ogrzewanie i opłata za nieczystości.
Jedni piszą tu o czynszu a inni nie wiedza o co chodzi i piszą o opłatach za mieszkanie twierdząc że to czynsz. Przejrzyjcie dokładnie swoje rachunki...

Komentarz był edytowany przez autora: 23.01.2011 18:03

00

mieszkaniec ~mieszkaniec (Gość)23.01.2011 19:43

"broda" napisał(a):
Coś przegapiłem i czynsz w spółdzielni wynosi już ponad 10 zł za metr kw.?
Wydaje mi się że na tą kwotę to chyba składa się: czynsz, centralne ogrzewanie i opłata za nieczystości.
Jedni piszą tu o czynszu a inni nie wiedza o co chodzi i piszą o opłatach za mieszkanie twierdząc że to czynsz. Przejrzyjcie dokładnie swoje rachunki...

Obecna stawka bazowa czynszu w zasobach komunalnych 3,50 za 1 mkw powierzchni użytkowej lokalu, dotyczy lokali mieszkalnych wyposażonych we wszystkie media i powierzchnia jest mnożona przez ten wskaźnik. Opłaty za wodę i odbiór ścieków, wywóz nieczystości stałych, centralne ogrzewanie, to opłaty doliczane do czynszu. W prywatnych kamienicach czynsz jest wolny i ustala go właściciel kamienicy lub ustanowiony przez niego zarządca bądź administrator. Tam również stawka czynszu np. 7 zł za 1 mkw mnożona jest przez powierzchnię lokalu bez względu czy w lokalu są media czy nie. Ważne żeby stawka czynszu była wyliczona na podstawie wartości odtworzeniowej 1 mkw powierzchni użytkowej lokalu ustalanego przez wojewodę nie przekraczała określonych w ustawie o ochronie praw lokatorów norm. Podwyżka czynszu może następować nie częściej niż co 6 miesięcy. Ale z reguły, podwyżki następuj co 6 miesięcy.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat