A jeśli dziecko obecnie ma np. 16 lat, to też będą na niego dawać po 250 złotych przez 18 lat? Jak na matematyka, to w wypowiedziach tej pani kiepsko z logiką i precyzją.
Ja przypomnę tylko to, co mówiła Margaret Thatcher: rząd nie może nikomu nic dać, bo rząd nie ma własnych pieniędzy, a jedynie te, które wcześniej zabierze ludziom w podatkach.
A jak to, nieco upraszczając, ujął Janusz Korwin-Mikke, aby rząd "dał" nam 500 złotych, to najpierw musi nam zabrać 700 złotych, aby pokryć jednocześnie "koszty manipulacyjne". I dla myślących ludzi jest to "oczywista oczywistość". Redystrybucja dóbr to niesprawiedliwe, ale za to typowe dla socjalizmu zjawisko. Dzięki temu (coraz bardziej rozrastający się) rząd też się wyżywi! A ciemniaki pieją z zachwytu, bo rząd im "daje"...
Gwoli uczciwości i przejrzystości, należałoby przy okazji powiedzieć wprost (ale politycy jakoś tego nie mówią!), ile ten "hojny rząd" zabiera nam już na wstępie. Otóż jest to mniej więcej 40% - a z tych 60%, które nam zostaje, część pieniędzy oddajemy jeszcze rządowi w postaci VAT-u, akcyzy i innych danin. Tak, 40% oddajemy już na wstępie! Wypłata, która wpływa na nasze konto, stanowi zaledwie 60% tego, ile kosztujemy pracodawcę. Jeśli dostaniemy np. 1800 złotych wypłaty, to znaczy, że konto pracodawcy zmniejszyło się o 3000 złotych (tak mniej więcej)! Ale my nie widzimy 1200 złotych, które rząd nam zabiera, a jak mówi znane powiedzenie, czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Za to te 500 złotych (czy proponowane 250) już widać, i dlatego władzy tak łatwo przekupić ciemne masy ich własnymi pieniędzmi.
A do polityków rozdających "500+" należałoby skierować jeszcze jedno bardzo istotne pytanie: skoro założeniem programu był przyrost naturalny Polaków, to dlaczego te pieniądze dostają też mieszkający w Polsce obcokrajowcy?
Cel artykułu osiągnięty - liczba komentarzy przekroczyła liczbę wierszy artykułu. Naród, przepraszam Lud wypowiedział się
Chyba najgorszy możliwy program Pis.Ale dzieciorobom i pijusom to pasuje.Nie pisze o wszystkim ale o 40%.Somsiad beneficjent programu 500+ passata kupił wczoraj a dzieci chodzą w podartych ubraniach.
Witam, moi drodzy panie i panowie komentujący program 500+ ,,jak to wam w prosty i zrozumiały dla was sposób wytłumaczyć? hmm.. może tak ,program 500+jest taki i już .Jeśli nie daj Boże wasi ukochani konsumenci ośmiorniczkę i filozofowie mówiący ,że Polska istnieje tylko teoretycznie wrócą do władzy to wam ten program zlikwidują i szczęście ogólne zapanuje w naszym pięknym kraju a podatek VAT rozkradana biznes złodzieje po co dzielić tak gigantyczne pieniądze na tysiące rodzin jak można na kilka .Kilka rodzin będzie sobie żyło super a reszta nie będzie musiała okupować monopolowych .
Lepiej bylo gdzie dostales 70zl przy dochodzie 506zl na osobę a elity jadly osmiorniczki to teraz boli ze dzieci moga pozwolic sobie na cos wiecej niz cipsy a kto placil podatki tak placi i tyle
Mam dziecko w przedszkolu za które płacę ok 200 zł miesięcznie. Syn uczęszcza na Basen 120 zł oraz na piłkę nożną 100 zł ŁĄCZNIE 420 A ja zarabiam 1900 zł i nie dostaje 500 + PYTAM DLACZEGO ??? ODP bo nie mam drugiego dziecka - dlaczego - bo najzwyczajniej w świecie nie stać mnie będzie na zapewnienie wszystkich dóbr ×2 CHORY KRAJ CHORY RZĄD!!!!!
Na Kaczyskiego wydajemy rocznie na jego ochrone 150000 to jest prawo i sprawiedliwosc zenada
W tym programie nigdy nie chodziło o dzieci, tylko o koryto dla komunistów.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!