swoimi spoznionymi decyzjami pan dyr.Marek K. naraził na niebezpieczeństwo pacjentów i pracowników S.Sz. W. i czy w trosce o wyjaśnienie sprawy powiadomi ktoś odpowiednie instytucje.
Jak to się ma w całym mieście ...... dostawca ciepłej wody MZGK - ma obowiązek minimum raz w m-cu dokonać przegrzania wody do tem +70 C. Ma to na celu uniknięcia podobnych zagrożeń. Czy jest to robione ? ?
Sanepidzie co z ujęciami/wymiennikami miejskiej ciepłowni. Rozumiem, że brak danych ......... czy na pewno pijmy nieskażoną i dobrą wodę ..........
Miałem przyjemność leżenia na odziale chirurgi w tym czasie leżało się brudnym i spoconym pacjęci byli wożeni na zabieg nie umyci ale tam to nie istotne leżąc tam byłem traktowany jak zło konieczne bo trafiłem na odział z bólami ze SORU
Z tego co podaje Wikipedia:
Bakteria gwałtownie się namnaża w zbiornikach stojącej ciepłej wody (temp. optymalna 35 °C), co ma najczęściej miejsce w: termach, klimatyzatorach czy niektórych typach kąpielisk.
Poza tym w rozpylaczach prysznicowych, kranach, wannach z hydromasażem i fontannach. Legionella pneumophila dobrze znosi wodę chlorowaną.
Środowisko stojącej, zalegającej wody wraz z temp. 35ºC niesłychanie sprzyja rozwojowi bakterii, dlatego zaleca się okresowe nagrzewanie wody w nagrzewnicach wodnych (bojlerach) do temperatury od 60 do 65ºC, w której bakterie giną, po czym wodę należy spuszczać tak długo, aż temperatura zakończenia armatury (końcowego kranu i "słuchawki") osiągnie maksimum.
Prosty wniosek - nie grzali i stąd te problemy ...
Trzeba było nie reformować szpitali i nie dzielić oddziałów, nie byłoby teraz problemu. A tak, pacjenci z dolegliwościami, które wymagają diagnostyki w tym konkretnym szpitalu, będą jeździć po innych powiatach. Brawo wy!
Wystarczy tę wodę poświęcić przez kapłana i bakterie zamienią się w przyjazne dla zdrowia-saprofity
Jest to bakteria Kapłanlloza działa jak probiotyk i wydłuża życie
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!