A kiedy odnowią tą zabytkową ruinę ,jaką jest wiata na pierwszym peronie.
Szkoda że w dzień roboczy i tylko do 15 (wielu w tym czasie pracuje).
;-))
A na zakończenie imprezy, przemknie przez Piotrków pendolino (jak zawsze, nie zatrzymując się).
Co to za wydarzenie ???
Urodziny, imieniny, rocznica święceń Gracia, to jest wydarzenie !
Czy wynajęto parking ..... oczywiście ze stanowiskami dla rowerów i inwalidów .........
Co za pomysł urządzać tylko w dzień roboczy i to tylko od 8-15 godz. przyjdą chyba tylko bezrobotni. A można by było choć rozszerzyć imprezę o sobotę to więcej osób mogło by obejrzeć i coś dowiedzieć o więcej o historii kolei Piotrkowskiej. Sam bym z chęcią odwiedził ale w tym czasie pracuję. A może organizatorzy odfajkować dzień roboczy i do domu a tym co by chcieli by zobaczyć, a w tym czasie pracują niech się obejdą ze smakiem. Gratuluję organizatorom za wybranie godzin imprezy. Pozdrawiam
W Koluszkach zlikwidowano kładkę nad torami i wybudowano przejście podziemne. A kiedy w Piotrkowie Trybunalskim?
Nie wiem kto przyjął 2 września 1846 roku jako datę pierwszego przejazdu przez Piotrków, skoro opracowanie "150 lat Drogi Żelaznej Warszawsko-Wiedeńskiej" wyd. CDOKP Warszawa 1995 wyraźnie podaje, że uroczysty,inauguracyjny przyjazd z udziałem namiestnika Paskiewicza do Piotrkowa nastąpił 7 października 1846roku, a oficjalne otwarcie nastąpiło 11 października tegoż roku. Chyba,że autorzy w/w opracowania, znakomici znawcy tematu zresztą, są w błędzie.
A ja wiem [trochę po prostu poszperałem - cała trudność!] że data rocznicy jest O.K.
To trochę jak z Westerplatte i Wieluniem lub z "jajkiem i kurą", hehe
Ale na serio - we wrześniu 1846 r. były trzy pierwsze techniczne przejazdy. Pierwszy z nich był właśnie 2 września i wtedy to w Piotrkowie pojawił się pierwszy w historii pociąg. W październiku była oficjałka dla VIP-ów i otwarcie do użytku, ale pierwszy przejazd był 2.9.1846 r.
A dla dociekliwych malkontentów - nie należny opierać się tylko na literaturze sprzed dwudziestu lat. Stan wiedzy się zmienia i nawet jeżeli stare książki są w większości nadal aktualne, to w szczegółach mogły pojawić się nowe ustalenia. I tyle.
Poza tym wybieram się z rodzinką. Nie jestem bezrobotny ani [jeszcze] emeryt. Po prostu umiem sobie zorganizować czas, a nie tylko marudzić. Pozdro-600
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!