metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
niki ~niki (Gość)29.09.2014 09:57

[cytat="bingo"][/cytat
Wyzwolone panie powinny wiedzieć że 400 i 400 to 800 a nie czterysta na utrzymanie dziecka. Zgadzam się, że to i tak mało. Najbardziej jednak bulwersuje mnie ,że nie płacących zamyka się w więzieniu. To tylko obciąża podatnika i pogłębia społeczną degrengoladę.
Proponuję żeby w tej sytuacji upowszechniający system kołchozu i demoralizacji kobiet wzięli problem na klatę i upaństwowili wszystkie dzieci utrzymując je z podatków.

50

Zanzi ~Zanzi (Gość)29.09.2014 10:06

"niki" napisał(a):
Najbardziej jednak bulwersuje mnie ,że nie płacących zamyka się w więzieniu. To tylko obciąża podatnika i pogłębia społeczną degrengoladę

Z tego co wiem, to taki zamknięty delikwent zostaje skierowany do pracy i spłaca swój dług, chyba że to nieobowiązkowe...

20

zen ~zen (Gość)29.09.2014 10:18

gdyby nie zwyczaj sądowy przyznający alimentów, nie byłoby tylu rozwodów. sądy przyznają matce alimenty nie badając sytuacji rodziny. kobiety często idą do sądu, bo wiedzą że alimenty są pewne. i tak orzekają sądy.

91

rhett ~rhett (Gość)29.09.2014 12:52

Zwyczaj zwyczajem ale skoro dziecko ma oboje rodziców to oboje powinni je utrzymywać a nie szukac usprawiedliwień. Płacę więcej niż to orzekł sąd - płacę alimenty i dodatkowo kupuję rózne rzeczy dziecku, opłacam kolonie i wycieczki. Moje dziecko więc o nie dbam i tyle w temacie

50

zasi ~zasi (Gość)29.09.2014 13:12

Dziwne jest wasze myślenie...matka czeka tylko na alimenty a pracą się nie zhańbi...śmieszni jesteście jeżeli myślicie,że z alimentów da się utrzymać dziecko i jeszcze może matkę...może jakby wszystkie matki miały normalną pracę dobrze płatną to jestem pewien, że nie prosiłyby o jakieś marne alimenty...

52

assa ~assa (Gość)29.09.2014 16:41

Mam alimenty zasadzone na dziecko."Tatus" od 4 lat nie placi.Dostaje je z funduszu."Tatus" oficjalnie pracuje na pol etatu i to nie zawsze.Nieoficjalnie pracuje i utrzymuje kolejna rodzine. Zadluzenie ponad 35 tys ma. dlaczego nie zabiorą go za #### bo... splaca po troszku.Nie uchyla się wiec nie możemy go zamknąć.
Alimenty w kwocie 500 zl.Ktos powie dużo.Taaa super dużo... dokładnie wszyscy wiemy ile kosztuje zycie.Alimenty to nie tylko kwota na jedzenie!W czyms trzeba chodzic a i rozrywka tez koniecznia!Kino czy basen to norma.Ja pracuje.zarabiam 1300 zl i co???????????Rodzinne już drugi okres zasiłkowy nie biore bo jakiś palant wmyslil dochod 574 bodajże na osobe!!!No ale nie ukryje dochodow moich by oszukać nasze ukochane państwo!PIT i czarno na białym ile mam kasy! A znam takich co maja po kilka samochodow i firme i zasiłek rodziny biora bo ksiegowa zaniza dochod!!!!.Nie ukrywam ze w moim przypadku 1200 zl w ciągu roku to dużo!
Co za kraj!!!! I jak tu się rozmnazac?Jak na jedno ledwo wystarcza by wychować!!!

Komentarz był edytowany przez autora: 29.09.2014 16:42

30

assa ~assa (Gość)29.09.2014 16:42

I wypraszam sobie!!!!!!!!Ja nic nikomu winna nie jestem!!Wiec ta srednia mnie omija!!!

20

Tartu Tarturanga29.09.2014 18:31

"assa" napisał(a):
Alimenty w kwocie 500 zl

Mąż 500 Ty 500 i dziecko ma 1000 zł to spora kwota jak na dziecko.
To ile to Pani dziecko je z całym szacunkiem ? 500 zł na jedzenie ???
Obiady na szkolnej stołówce kosztują ok 80 zł na miesiąc drugie tyle na śniadania i kolacje plus smakołyki to góra 250 zł na miesiąc. 250 zl na ciuchy/szkołę ( rocznie 3000 - chyba na wymianę garderoby i szkolne podręczniki starczy ). Pani wkład w utrzymanie dziecka - 500 zł koszty mieszkania, mediów itp. ... to dużo . zwłaszcza że niektóre gospodarstwa 4-osobowe żyją za dwie pensje z najniższej tj. 2400 co daje na osobę 600 zł

20

szkoda słów ~szkoda słów (Gość)29.09.2014 18:57

"Ojciec" napisał(a):

Bardzo mądre słowa. Wszyscy piszą ojciec płaci ojciec nie płaci, a gdzie jest matka? Obowiązek utrzymania dziecka po rozwodzie spoczywa na obu rodzicach i ok. 400 czy 500 zł jest od ojca a od matki? Kto kontroluje jaką kwotę miesięcznie przeznacza taka matka na dziecko? Czemu nie ma instytucji która kontrolowała by wydatki alimentacyjne na dziecko? I tu tkwi jeden z problemów - płacenie na mamusie a drugi problem to przeświadczenie że obowiązek utrzymania dziecka leży na barkach ojca. Zostaje myśl że może kiedyś się to zmieni. Polska - niestety.

41

assa ~assa (Gość)29.09.2014 19:31

"Tartu" napisał(a):
Mąż 500 Ty 500 i dziecko ma 1000 zł to spora kwota jak na dziecko.
To ile to Pani dziecko je z całym szacunkiem ? 500 zł na jedzenie ???
Obiady na szkolnej stołówce kosztują ok 80 zł na miesiąc drugie tyle na śniadania i kolacje plus smakołyki to góra 250 zł na miesiąc. 250 zl na ciuchy/szkołę ( rocznie 3000 - chyba na wymianę garderoby i szkolne podręczniki starczy ). Pani wkład w utrzymanie dziecka - 500 zł koszty mieszkania, mediów itp. ... to dużo . zwłaszcza że niektóre gospodarstwa 4-osobowe żyją za dwie pensje z najniższej tj. 2400 co daje na osobę 600 zł

Widac,ze nie znasz realiów wychowywania samotnie dziecka!Doslownie samotnie!Sad przyznając alimenty w takiej wysokości uznaje i podkreslal to na mojej sprawie,ze 500 tata i polowe tego mama.Czyli już jest 750.Dlaczego?Dlatego,ze dziecko jest ze mna i tata 24/dobe nie zajmuje się dzieckiem.Druga czesc moich "alimentów" to opieka nad dzieckiem.Masz racje zjada obiady w szkole.Chcesz znac wydatki na miesiąc wrzesień dot tylko mojego dziecka?
Chetnie ci przedstawie.
500 książki (czesc używanych), zeszyty
80 obiady,
45 ubezpieczenie,
25 pomoc szkole,
20 skladka klasowa,
120 plecak,worek,
20 piornik,
40 trampki,
200 (nowe spodnie,bluzki-tak wyrosl z poprzednich)
110 czynsz,smieci(place 220 miesiecznie)
50 woda(za dużo zużywam?)
10 zl (telefon jego)
40 internet(place 80)
10 fryzjer (nie musi isc?)
70 (energia-miesięcznie place 150)
Niedlugo sezon grzewczy się zaczyna.1000 wyloze na wegiel.
Takie tam tylko przykłady na szybko wzięte z zycia.A tatuś...no tatuś zabral na weekend,wypuscil na podwórko i swietnie jest.Jestem dumnym tata opowiada :D
Smiech na sali...Pogadamy jak będziesz miał dzieci i wiedział co ile kosztuje.
Pozdrawiam cieplutko :)

Komentarz był edytowany przez autora: 29.09.2014 19:34

41

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat