czyli Rzeczpospolita w XVI w. folwark szlachecki i chłopi.
Za młodu jadałem lebiodę w domu przyrządzoną dokładnie tak, jak szczaw. Wygląd podobny, smak omal nie do odróżnienia i te same wartości odżywcze. Zawsze do ziemniaczków i jajek sadzonych na masełku.
Zbierało się lebiodę samemu w lesie albo kupowało we wtorek lub piątek na hali od kobiet ze wsi, które kupki liści układały na chodniku na kawałkach starych gazet.
A czy może przez przypadek jest na forum ktoś, kto wie, że na hali można było kupić żywe raki?! I się kupowało.
A może brukiew zasadzić ha,ha.Rondo jak będzioe miało nazwę to będzie uporządkowane.Czeka nas WIELKA uroczystość.
Skoro już mowa o warzywach, rondach itd. To ja mam pytanie dlaczego w Piotrkowie nie można by pozmieniać nazw osiedli na takie by nazwy ulic danych osiedli pasowały do nich ?
Dlaczego Wierzeje ? Nie mogło by być np: owocowe ?
Myślę, że i osiedle Poetów, Literatów też by się mogło w Piotrkowie znaleźć.
Jeśli majaczę to przepraszam :D
Nie, bo Wierzeje, to stara historyczna nazwa.
Taka ciekawostka: w Tychach, rozbudowanych w latach 50. poprzedniego stulecia z miasteczka, porównywalnego z ówczesnym Bełchatowem, osiedla nazywane są kolejnymi literami alfabetu. Na danym osiedlu ulice również rozpoczynają się tą samą literą, np. osiedle B: ul. Batorego, Bukowa, Buczka, Budowlanych, Biblioteczna, Brzozowa, czy osiedle E: ul. Einsteina, Estkowskiego, Elfów, Elsnera.
Wierzeje to dawna wieś włączona do miasta po II wojnie światowej leżącej po wschodniej stronie Jeziora Bugaj.
Jezioro Bugaj ma także piękną starą legendę,o której mało kto wie....
A ulica Owocowa,o ile dobrze pamiętam jest już właśnie na osiedlu Wierzeje.
To opowiedz tą legendę !!! Chętnie poznam ją.
Madziu, no co Ty? Ulica Owocowa łączy ul. Słowackiego i Szkolną obok budynku "PZU Życie" - jest równoległa do ul. Niecałej i Przyszłej. A na Wierzejach są inne owocowe ulice: Cytrynowa, Pomarańczowa, Jagodowa, Poziomkowa i Porzeczkowa.
Poza tym w naszym mieście są jeszcze ulice Agrestowa i Malinowa - na Bełzatce oraz Wiśniowa w pobliżu lotniska.
a proszę poczytać sobie.Pozdrawiam
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!