Brawo, zawitała pod strzechy nareszcie cywilizacja, jeszcze gdyby wydłużyć przynajmniej o czas potrzebny na przejazd dodatkowych 3 samochodów na Sikorskiego/Piłsudskiego, w tym szczególnie do lewoskrętu w Armii Krajowej było by idealnie.
No i git :] teraz tylko rondo na dmowskiego-ak-zelazna i od razu cudnie bedzie :]
A ja uważam,że te "czasoumilacze" są zbędne. Pieniądze wyrzucone w błoto. Zielone to zielone a czerwone to czerwone , nie jest potrzebne odliczanie czasu. A jeśli ktoś łamał przepisy i przejeżdżał na czerwonym to i tak nadal to będzie robił. Człowieka to odliczanie i tak nie zmieni.
Ale tutaj nie chodzi tylko o przejeżdżanie na czerwonym. Stojąc na światłach masz świadomość tego ile dokładnie czasu będziesz stać, dzięki temu możesz podjąć decyzję czy już się przygotowywać do ruszenia czy jeszcze możesz zmienić płytę w odtwarzaczu. Dzięki temu zwiększa się płynność ruchu, bo każdy wie czy zdąży daną czynność wykonać przed zmianą świateł i kiedy się do ruszenia przygotować.
Zwyczajnie zwiększa to uwagę kierowców i ich komfort psychiczny. Takie czasomierze powinny się pojawić jeszcze co najmniej na skrzyżowaniach:
- Wojska Polskiego/Ak
- Sikorskiego/Kostromska
- Sienkiewicza/Piłsudskiego
- 3-go Maja/Kopernika (jak się mylę to Piotrkowianin mnie poprawi ;))
- o ile się da to również Słowackiego/AK, ale tam może być problem z tym że jest to skrzyżowanie "inteligentne" i czasy poszczególnych świateł mogą się zmieniać.
To jest moim zdaniem minimum. Później na tapetę trzeba wziąć oznakowanie dróg przelotowych bo woła o pomstę do nieba.
Te czasomierze to bardzo dobre posunięcie ze strony zarządu dróg i miasta
Służę uprzejmie:
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=8123
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=6846
Te czasomierze to będzie presja psychologiczna na kierowców a nie komfort psychiczny jak ktoś tutaj napisał. Zwiększy sie ilość wypadków, lecz nikt sie do tego nie przyzna.
Błagam Cię wytłumacz mi w jaki sposób takie czasomierze wywierają presję psychiczną na kierowcę i jak to się przenosi na ilość wypadków, bo jestem bardzo ciekaw toku rozumowania który prowadzi do takiego wniosku. Masz w ogóle prawo jazdy?
ps. Prosimy o filmik ze skrzyżowania :)
to raczej nie dotyczy eLek,to dziadostwo i tak będzie korkować skrzyżowania,wywalić to dziadostwo poza miasto.
dzisiaj tam przejeżdżałem i twierdzę, że to bardzo dobry pomysł. Więcej aut jest w stanie przejechac na zielonym, a i na czerwonym mniej przejedzie. Kto jest kierowcą ten wie o co chodzi.
a tak mnie naszło
a wiecie kto na tym najwięcej straci? instruktorzy jazdy... to trzymanie półsprzęgła przez kursantów gdy zegar pokaże "10" sekund do zielonego :)
i nagle upragnione "00"... i co kangurek, samochód zgasł... wszystko przez ten stres aby ruszyć zaraz po włączeniu i wszyscy z tył czekamy
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!