przejście podziemne ?? przecież jest przejście nadziemne - dar miasta Częstochowa na dożynki centralne w 1979 roku, a co do daszku nad peronem 2 to akurat by się przydał :-)
W Wawie to niepełnosprawny ma tylko problemy z wchodzeniem w PT ten sam niepełnosprawny musi być dodatkowo alpinistą.
Nigdy nie pojmowałem ludzi którzy zadają takie pytania "Czy warto budować przejście podziemne". Dla mnie to jest pytanie w stylu czy warto budować ubikacje w każdym mieszkaniu bo przecież chodzisz raz na trzy godzin,y oczywiście mogę się mylić w obliczeniach. Przejścia podziemne, zadaszenia, perony na wysokości drzwi, czyste dworce to już standard a jak coś robić to robić porządnie, lepiej i także drożej bo to co dobre kosztuje. Najlepszy remont który widziałem w Piotrkowie to Sąd musiał kosztować bardzo dużo ale warto było
pozdrawiam
p.s. a życie ludzkie bezcenne.
No najlepiej żeby pośpieszny, albo nawet osobowy zabierał cię z dużego pokoju, a w najgorszym wypadku z przedpokoju. Na klasyczne przejście podziemne takie jakie jest we wspomnianym przez ciebie Zawierciu widocznie nie ma kasy. Jak wyremontują to co jest to i tak będzie sukces. Poza tym pociągów jadących przez Piotrków na dobę (łącznie z tymi okresowymi czyli takimi które jadą tylko latem, albo tylko zimą, w okresie świąt etc.) jest 88 (wiem bo policzyłem) czyli średnio 3 i pół pociągu na godzinę. Czy warto zatem w takim wypadku wydawać kasę na przejście podziemne wykorzystywane być może 3 i pół raza na godzinę ?? Nie zawsze nawet bo przecież czasem pociąg zatrzyma się na peronie 1.
do k. nawet jak jakimś cudem dostanie się na 2 peron to nie wsiądzie do pociągu. Nie dlatego że peron za nisko, po prostu drzwi do pociągów mają za wąskie wejścia, no chyba że te żółte do połowy, tam wejścia są szerokie. Nawet na Dworcu Centralnym w Warszawie gdzie wejścia są na równi z peronem, niepełnosprawny na wózku nie mógł dostać się do pociągu Prasa szeroko rozpisywała się na ten temat całkiem niedawno.
Ja szybciej uwierzę w UFO niż w remont tego dworca :-)).
Remont dworca to nie tylko budynek peron drugi trzeba podwyższyć i zadaszenie zrobić. Dodatkowo przejście podziemne na peron aby polepszyć bezpieczeństwo przy przechodzeniu przez tory itd itd.
pozdrawiam
pozdrawiam
J: Chodzi o przejście z budynku dworca na drugi peron - kładką przechodzi się, kiedy tor 1. i 3. są zajęte i nie da się przejść przejściem przez tory. Poza tym kładka jest za daleko od budynku dworca. Chodzi o klasyczne przejście podziemne z peonu na dworzec, jakie występują nawet w mniejszych od Piotrkowa pipidówkach, jak np. w Zawierciu.
Byłem ostatnio we Frankfurcie nad Odrą i oglądałem dworzec. Miasto jakieś 60tyś mieszkańców i pewnie połowa już uciekła na zachód bo miasto emerytów ale dworzec rzuca na kolana.
Dworzec zadaszony całkowicie przy peronie winda dla niepełnosprawnych nie cudo zwykły standard w unii.
A w PT niepełnosprawny na dworcu to jak ma przejść na drugi peron jak pociąg stoi ? Przejściem naziemnym może za dwa miesiące pokona ten szczyt, ale potem nie wsiądzie do pociągu bo oczywiście peron niski rozjechany że normalny człowiek musi uważać aby się nie potknąć i nie wpaść pod pociąg.
Idę oglądać UFO ;-)).
Słyszeliście o PKP ? Czytałem w dzienniku że minister infrastruktury zapowiedział na forum w Krynicy że PKP przekaże dworce samorządom. Osobiście w to nie wierzę bo dużo było obietnic na tym forum ale ciekawe co z tego będzie :-)).
No to znając naszych samo(nie)rządowców,sprzedadzą dworzec jakiemuś szemranemu typowi, który zrobi w nim jakiś dyskont spożywczy typu biedronka, pomaluje to na śliczny żółty kolor, pociągi będą zwalniać przejeżdżając przez Piotrków, żeby ludzie mogli w biegu wysiąść bądź wyskoczyć. Ludzie coś tam pod nosem zamarudzą, ale nikt nic nie zrobi bo mu się nie będzie chciało... i tyle z tego będzie
Czy wierzycie w duchy?
A jeśli nawet, to czy nie obsiądą tego znowu przyprawiające o mdłości cuchnące osobniki?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!