A jednak jest to najbardziej obiektywna forma wybierania Wykonawcy. Wszyscy mają równe szanse. Każda inna może faworyzować jednych Wykonawców, a dyskryminować innych, co wywołałoby falę odwołań. Znacie kogoś kto podjąłby się takiego ryzyka?? A może sami bylibyście skłonni?? Ja nie. Dlatego będę bronić przetargów dokpóki ktoś nie zaproponuje czegoś lepszego:)
Nie zrozumcie mnie źle, ja nie bronię schroniska a przetargów. Schronisko to osobny rozdział.
A jesli chodzi o schronisko to przyłączę się do pytania:
A moim zdaniem :
PROKURATURA powinna sprawdzić ile co KOSZTOWAŁO.
PROKURATORZE DO DZIEŁA...
No chyba że Prezydent SAM ZGŁOSI TO DO PROKURATURY :))))))
Na ulicy mówią że to BYŁA DROGGGGA ROBOTA...nie warta tych pieniędzy ?
No cóż. Zadałem sobie trud i przegrzebałem BIP z II półrocza 2009r i odszukałem materiały do przetargu.
A tam stoi tak:
W przedmiarze na bud. 3a itd:
I pojawia się pytanie oferenta i odpowiedź inwestora:
Odpowiedzi nr 3.
Tak więc to inwestor uznał, że te
nadaje się do wykorzystania i będzie spełniało swoje zadanie więc podjął decyzję o ich montażu już na etapie przetargu. Wykonawca wykonał tylko to, co od niego wymagał inwestor.
Tak więc koszty wymiany poniesie Urząd Miasta. Niestety.
Zupełnie jak w przypadku hali balooonowej.
Za duzo się mówi na ten temat. Poprostu prokuratura powinna zbadać całą sprawę. Jaki był projekt. Kto tak żle wykonał , kto był inspektorem nadzoru i kierownikiem budowy i kto odbierał obiekt. i to jest proste i wszystko!
W takim podejściu kryje się 50% demagogii, a 50% świętej racji - niestety...
Bo wśród tych wykonawców część ( z racji ogólnokrajowej degrengolady moralnej - część szybko powiększająca się)jest zwyczajnych kanciarzy, oszustów,którzy pod płaszczykiem "obiektywności" przetargu dąży do wyrwania z tego jak największej kasy do własnej kieszeni, a wykonaną robotę w założeniu z góry partoli...
I w ten sposób wszyscy mają "czyste", spokojne sumienie...
To tak jak w służbie zdrowia każdemu nieprzytomnemu pijakowi robi się tomografię głowy, a uczciwy,chory człowiek musi czekać dwa miesiące w kolejce.
Bo też nikt nie zaryzykuje protestów, nagonki medialnej,że pijak umarł bez badania, bo najpierw trzeba było zrobić badanie naprawdę choremu. Może ty chcesz zaryzykować...? ;->
Pewnie wszyscy chcieliby się dowiedzieć czegoś więcej, kto wykonał taką fuszerkę, za jakie pieniądze i kto zlecił
Pewnie p.Dyrektor inwestycji w urzędzie miasta dostała nagrodę i to pewnie dużą a podatnicy to zapłacą w podatkach?????????? Nic dodać nic ująć !Paranoja.
Chytry dwa razy traci. W Piotrkowie jak zawsze dziadostwo - byle taniej. Jakość musi kosztować. Kiedyś usłyszałem mądre powiedzenie: nie stać mnie na kupowanie tanich rzeczy.
Pewnie, że nie warto skoro dureń, który pilotował inwestycję od początku nie wiedział, że należy wykonać podstawową rzecz, czyli wieniec to o czym my mówimy.
Fuszerka czy robienie z osłów w UM jeszcze większych osłów ?
Poza tym skoro idzie przykład z góry, że świnia tłusta, a na rzeź nie chce iść to chyba każda inna świnia chce się upaść, prawda ?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!