metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
szalonyFizyk ~szalonyFizyk (Gość)21.08.2014 12:50

a czy mogę nasmarowac się wzbogaconym Uranem, wtedy będę świecił w nocy bez odblasków czy też dostane mandat??

31

~PT ~~PT (Gość)21.08.2014 13:04

"DAg" napisał(a):
Mam ponad 30 lat i sam na wszelki wypadek noszę kamizelkę w plecaku.

"Na wszelki wypadek" to każdy mężczyzna ze sobą nosi.

30

USG ~USG (Gość)21.08.2014 13:23

"gdzie-jest-piotrkowska-policja-i-straz-miejska" napisał(a):

Gdzie jest policja i straż miejska jak piesi, babki z kijkami i kobity z wózkami łażą jak krowy z Indi po ścieżce rowerowej? Gdzie jest policja jak kierowcy parkują na trawnikach i miejscach dla inwalidów? Gdzie jest policja jak jeden z drugim widząc jadącego rowerzystę na drodze mija go w ten sposób , że prawie zahacza o rower nie mówiąc o podmuch od większego auta? Gdzie jest policja jak co noc w centrum miasta banditerka urządza sobie palenie gum i wyścigi? Drugiej stronie zmotoryzowanej też można wiele zarzucić już nie mówiąc o pieszych. Odpowiem w każdej grupie znajdzie się element, który rzuca złe światło na pozostałych . Więc bez generalizowania. I teraz się tak zastanów pytajniku jeden czy sam nigdy , ale to nigdy nie przeszedł przez ulice w miejscu do tego nie dozwolonym. Zawsze jesteś praworządny i przestrzegasz przepisy wszelkie. Oj myślę , że zdarzyło się. .

80

Saport ~Saport (Gość)21.08.2014 14:19

Zdarza mi się jazda po chodniku. Robię to raczej nie z przekory i uwielbienia do łamania przepisów. Boje się o swoja du.e i tyle w temacie. Ostatnio widzę, że przez ulice przechodzi Pani. Więc zatrzymałem się przed nią, aby nie wlazła na mnie. Potem będzie moja wina, bo na chodniku i takie tam. Więc czekam Pani przeszła i pod nosem coś cedzi, się po chodniku nie jeździ. To grzecznie jej odpowiadam, „ Choć zdają sobie sprawę, że ma rację ” Wie Pani, że przez ulicę przechodzi się przez miejsce wyznaczone? Się Pani zapowietrzyła i wyzywać zaczyna. Jeszcze raz piszę zdaję sobie sprawę, że byłem na chodniku właściwie stałem czekając na Panią. Takie oto sytuacje świadczą o tym, że u kogoś przewinienie widzimy u siebie tego samego nie dostrzegamy. Więc proponuje więcej luzu, jakieś ludzkie zrozumienie a nie pieniactwo. W innym przypadku będziemy na siebie donosić z byle powodu, utrudniać sobie życie nawzajem. Pewnie człeku zwróć uwagę, ale sam bądź w porządku i nie rób z igły wideł. Miłego dnia.

30

Elpitero ~Elpitero (Gość)21.08.2014 15:08

Dobra, ale skoro Państwo wprowadza przepis, to niech państwo nam zafunduje te odblaski. Po co mamy płacić ze swojej kieszeni?
Tak swoją droga to moja sprawa, moj interes, co mi się stanie, jezeli potraci mnie samochód, na cholere państwo nakazuje mi kupowac odblaski?
Chore...

13

Al Bundy ~Al Bundy (Gość)21.08.2014 15:53

Dawniej już dzieci uczono, że w obszarze niezabudowanym, gdzie nie ma chodnika, należy poruszać się stroną lewą, aby widzieć nadjeżdżające pojazdy i w razie czego usunąć się bardziej na bok. I to wystarczało. Dziś dla bezpieczeństwa każą zakładać odblaski, a kierowcy - również "dla bezpieczeństwa" - muszą przez całą dobę jeździć z zapalonymi światłami. Następnym krokiem "dla bezpieczeństwa" będzie już chyba tylko genetyczna modyfikacja - ludzie produkujący lucyferynę będą się świecić z daleka i dzięki temu bezpieczeństwo wzrośnie. Era żółto-zielonych świecących ludzików rozwiąże wszelkie problemy bezpieczeństwa drogowego. Póki co, pomysłodawcy obecnych rozwiązań muszą się zadowolić pomocą psychiatrów...
Są te odblaski w handlu? Są! To niech ich używanie pozostanie nieprzymusowe i niech każdy sam decyduje w jakim stopniu chce się zabezpieczać przed wypadkiem. Przymus spowoduje wzrost cen tych wyrobów. A może o to chodzi, bo jacyś producenci dali w łapę komu trzeba, żeby ustawa przeszła?

Cytuję:
Może to być kamizelka z elementami odblaskowymi, ewentualnie odblaski na nogach czy rękach - mówi nadkom. Krzysztof Skrobek, zastępca naczelnika Wydziału Ruchu Drogowego KMP w Piotrkowie.

A czarna kurtka z napisem farbą odblaskową "ChWDP" może być? ;)

70

dotchła pani wózku ~dotchła pani wózku (Gość)21.08.2014 16:04

"szalonyFizyk" napisał(a):

Nasmaruj się octem.

10

PTB PTBranga21.08.2014 16:50

"gdzie-jest-piotrkowska-policja-i-straz-miejska" napisał(a):
~gdzie jest piotrkowska policja i straż miejska (Gość)
7 godzin temu, 09:46
A dlaczego policja przymyka oczy na rowerzystów bez kamizelek i elementów odblaskowych i na kierowców kierujących samochodami i rozmawiających przez telefon komórkowy trzymany w ręku? Dlaczego policja i straż miejska taka mało czasu i uwagi poświęca na rowerzystów jeżdżących rowerem po chodnikach zmuszając pieszych do ustępowania im. Kto tu jest gospodarzem chodnika? Dlaczego rowerzyści przejeżdżają na rowerach w Piotrkowie przez skrzyżowania po przejściach dla pieszych? czy w tym mieście nie ma policji? Skrzyżowanie Armii Krajowej-Piłsudskiego - Sikorskiego tam trzeba reagować dopóki rowerzysta nie zostanie rozjechany na przejściu jak ten 72 letni cyklista kilka miesięcy temu na przejściu przy Kauflandzie po którym ciężarowy samochód przejechał i zmarł w szpitalu po amputacji obu nóg.

To niech wysmarują obok pasów przejazd dla rowerów bo skoro ścieżka leci od al.Concordii to dlaczego ja mam co 100 metrów z roweru zeskakiwać ? Ciężko jest zrobić jak na skrzyżowaniu ul.Kostromska z Al.Gen.Władysława Sikorskiego czy Al.3 Maja/Al.Mikołaja Kopernika ?
Ścieżki rowerowe w naszym mieście są tak genialnie zrobione, że przy rondzie Sulejowskim to chyba musiałbym mieć skrzydła, żeby je przejechać nie łamiąc jakiegoś przepisu, a jednocześnie czuć się bezpiecznie.

90

piebro piebroranga21.08.2014 18:07

Popieram.

22

ups ~ups (Gość)21.08.2014 19:05

"Elpitero" napisał(a):
Dobra, ale skoro Państwo wprowadza przepis, to niech państwo nam zafunduje te odblaski. Po co mamy płacić ze swojej kieszeni?

Pewnikiem, jacyś posłowie z PO albo z PSL za poparcie ustawy wprowadzającej te zmiany dostali jakieś granty od producentów kamizelek i gadżetów odblaskowych.

31

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat