metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
gift ~gift (Gość)27.03.2012 11:31

"Osoba niesłysząca" brzmi bardziej cywilizowanie.

Komentarz był edytowany przez autora: 27.03.2012 11:33

00

Tartu Tarturanga27.03.2012 14:23

"gift" napisał(a):
"Osoba niesłysząca"

Lub głuchoniema i niedosłysząca - redaktorzy proszę Was przecież to aż razi w oczy !!!

00

Dziennikarka ~Dziennikarka (Gość)27.03.2012 19:48

Mam nadzieję, że to tylko lapsus językowy. Idąc analogicznie niedowidzący to ,,ślepy''?

00

total ~total (Gość)27.03.2012 20:45

Bzury opowiadacie. Typowo polskie szukanie dziury w całym, a już ta pani dziennikarka to powinna wiedzieć, że zwrot jest poprawny. Żaden lapsus. Wystarczyło pomyśleć. Czy Polskiemu Związkowi Głuchych pani dziennikarka zaproponuje może teraz zmianę nazwy na Polski Związek Niedosłyszących? I panie gift, czy będzie to bardziej cywilizowanie? I niekoniecznie ślepy, pani dziennikarko, tylko np. niewidomy. Poza tym pani dziennikarka nie widzi różnicy pomiędzy niedowidzący a ślepy i niewidomy. Eksperci językowi z bożej łaski. Do szkół!
http://www.pzg.org.pl/

00

Dziennikarka ~Dziennikarka (Gość)28.03.2012 19:54

~total spokojnie, spokojnie, nie unoś się tak!!! będę zatem ślepa na to co widzę i się na Ciebie nie obrażę... hehe mam w rodzinie osoby niewidome i niedosłyszące, które te - jak powiadasz - prawidłowe zwroty rażą i ranią!!!

00

Dziennikarka ~Dziennikarka (Gość)28.03.2012 19:57

i jeszcze jedno, czy mam zgadzać się na to, by tak nazywać osoby, które maja problem ze słuchem, tylko dlatego, że związek używa tego stwierdzenia?

00

Dziennikarka ~Dziennikarka (Gość)28.03.2012 20:17

Proponuję jeszcze na osoby nieme mówić niemowy, na inwalidów-kaleki itd., itp. ~total Ty naprawdę nie widzisz problemu?

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat