Na początku był ojciec i syn z samoobrony. Pojawienie się oddziału AK (a może samoobrony) nastapiło później. Oddział nie stacjonował w wiosce. Przecież nastąpił zwiad. Oddział otoczył UPA,które dokonało zbrodni w wiosce. Wsród złapanych Upowców rozpoznano sąsiadów.
Jest wiele wspomnień o potyczkach pomiedzy samoobrony lub AK i UPA. To była taka potyczka. Dla wiekszości widzów przekaz był jasny - mordu na ludziach dokonała uzbrojona grupa UPA. Pokazano to w skróconym przekazie który może trwał 15 min. Nie pokazywano konkretnego miejsca ani czasu.
Teza że AK nie walczyła z UPA na wołyniu jest nieprawdą.
Powstało 9 oddziałów: „Bomby”, „Drzazgi”, „Gzymsa”, „Jastrzębia”, „Korda”, „Piotrusia”, „Ryszarda”, „Sokoła” i „Strzemienia” liczących łącznie około 1200 żołnierzy[1]. Drugą polską siłę bojową na Wołyniu stanowiły oddziały samoobrony w liczbie około 3600 ludzi stacjonujące w około stu placówkach[
Wystarczy poczytac historię 27 dywizji AK
fragmenty tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/27_Wo%C5%82y%C5%84ska_Dywizja_Piechoty
Człowieku co mieli zabić 60 ludzi odcinać im ręce i głowy .TO BYŁA SYMBOLIKA JA TAK TO ODEBRAŁEM.Ciężko w tak krótkim czasie pokazać wszystko tym bardziej że miało to zainteresować np mnie do poszukania w materiałach co działo się na Wołyniu.Za rok idz do organizatora zaproponuj że zrobisz to lepie powinien się zgodzić.
Widzę że kolega jest z opcji jedynej słusznej prawdy objawionej. Teraz w Polsce to modne... Podważać można wszystko jak rozumiem, w imie tzw "poważnych źródeł" na które się powołujesz.
Jeśli walkę 20 osób z 20 UPA przyrównujesz do walk frontowych to ja nie wiem w takim razie jak mamy rozmawiać. Przecież to był jeden z epizodów... Bzdury opowiadasz, jesli nie zauważyłeś wątku ludobójstwa ludności cywilnej na której oparte zostały wątki inscenizacji.
Zresztą... i tak widze argumenty nie trafią.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!