Biedny kościół... Może warto napisać do Watykanu z prośbą o wsparcie? Może tak opodatkujemy jak zwykle firmy kościoły?
W XIV wieku okolono murami całe miasto, a w XXI wieku problem stanowi odrestaurowanie niewielkiego kawałka tychże murów. I to problem zarówno finansowy jak i logistyczny! Ja tam orłem z historii nigdy nie byłem, podejrzewam jednak, że wszelkie koszty w XIV wieku były wyższe, niż dziś. Nie mieli samochodów do transportu, wyrób cegieł nie był zmechanizowany i wyspecjalizowanych firm budowlanych też nie mieli. Ale dali radę i mury stoją blisko 700 lat! No i stoją i ewidentnie sprawiają problem obecnym właścicielom. Dlaczego zatem w XIV wieku się dało, a dziś jest problem? Podejrzewam, że to tylko dlatego, że w XIV wieku nie mieli idiotycznych przepisów. No i żaden konserwator zabytków też im nie mieszał gadką, że mury będą wyglądać zbyt nowocześnie i kontrastować z zabytkową trzynastowieczną architekturą miasta, i że lepsza byłaby drewniana palisada jak w Biskupinie. ;) Choć w sumie ówcześni piotrkowianie zapewne nie mieli pojęcia o starożytnej zabudowie Biskupina, ale mogę się mylić, bo jak wspomniałem, z historii orłem nie byłem. ;)
E tam, jak dobrze poszukają, to znajdą specjalną ustawę Mury+
Tak będzie. Zobaczycie.
Poł miliona za wyczyszczenie cegły i załatanie dziur w starej ścianie? Cha cha cha. Ale mamy bogate miasto. Nie ma ważniejszych inwestycji w mieście? Dlaczego UM nie dogadał się z klasztorem przed rozpoczęciem inwestycji? Mogliby wspólnie ubiegać się o dofinansowanie. No ale to u nas normalne. Remont murów fragmentami, remont dróg fragmentami... może UM i włodarze będą dostawać wynagrodzenie fragmentami, to nauczą się myśleć całościowo.
Remont jak oni nowe cegły założyli a stare wywaliłem :( i to bardzo dużo
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!