metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Dudjd ~Dudjd (Gość)09.01.2022 12:56

Biedny kościół... Może warto napisać do Watykanu z prośbą o wsparcie? Może tak opodatkujemy jak zwykle firmy kościoły?

1713

łoświecony łosioł ~łoświecony łosioł (Gość)09.01.2022 16:58

W XIV wieku okolono murami całe miasto, a w XXI wieku problem stanowi odrestaurowanie niewielkiego kawałka tychże murów. I to problem zarówno finansowy jak i logistyczny! Ja tam orłem z historii nigdy nie byłem, podejrzewam jednak, że wszelkie koszty w XIV wieku były wyższe, niż dziś. Nie mieli samochodów do transportu, wyrób cegieł nie był zmechanizowany i wyspecjalizowanych firm budowlanych też nie mieli. Ale dali radę i mury stoją blisko 700 lat! No i stoją i ewidentnie sprawiają problem obecnym właścicielom. Dlaczego zatem w XIV wieku się dało, a dziś jest problem? Podejrzewam, że to tylko dlatego, że w XIV wieku nie mieli idiotycznych przepisów. No i żaden konserwator zabytków też im nie mieszał gadką, że mury będą wyglądać zbyt nowocześnie i kontrastować z zabytkową trzynastowieczną architekturą miasta, i że lepsza byłaby drewniana palisada jak w Biskupinie. ;) Choć w sumie ówcześni piotrkowianie zapewne nie mieli pojęcia o starożytnej zabudowie Biskupina, ale mogę się mylić, bo jak wspomniałem, z historii orłem nie byłem. ;)

130

Pan Koracz ~Pan Koracz (Gość)09.01.2022 15:38

E tam, jak dobrze poszukają, to znajdą specjalną ustawę Mury+
Tak będzie. Zobaczycie.

83

Hmmm ~Hmmm (Gość)09.01.2022 13:16

Poł miliona za wyczyszczenie cegły i załatanie dziur w starej ścianie? Cha cha cha. Ale mamy bogate miasto. Nie ma ważniejszych inwestycji w mieście? Dlaczego UM nie dogadał się z klasztorem przed rozpoczęciem inwestycji? Mogliby wspólnie ubiegać się o dofinansowanie. No ale to u nas normalne. Remont murów fragmentami, remont dróg fragmentami... może UM i włodarze będą dostawać wynagrodzenie fragmentami, to nauczą się myśleć całościowo.

160

Awer ~Awer (Gość)09.01.2022 13:15

Remont jak oni nowe cegły założyli a stare wywaliłem :( i to bardzo dużo

50

murarz ~murarz (Gość)09.01.2022 12:08

A mury runą, runą, runą i pogrzebią Nowy Łat.

85

Dziedzic ~Dziedzic (Gość)09.01.2022 09:59

A mnie trochę dziwi, że zabytkowe mury należą do kościoła.

161

Rencista. ~Rencista. (Gość)09.01.2022 11:14

Widocznie moje podatki były zbyt niskie.

91

go?ć_teresa ~go?ć_teresa (Gość)09.01.2022 11:08

A komu to potrzebne?Zburzyć a gruz obchnąć.

411

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat