W Czarach byłem po raz pierwszy w kinie, na poranku dla dzieci. Zaczareowany ołówek, Bolek i Lolek. W Hutniku na Krzyżakach jako nagroda, siedziałem w I rzędzie, ale się pamięta. Do Hawany chodziło się czasami na wagary.
Należy wspomnieć, że seanse filmowe były również w latach 80 tych XX wieku w ówczesnym Wojewódzkim Domu Kultury w ramach DKF-u, a obecnie w Kościele Panien podobną formułę rozpoczął ks. Bochyński
Napis KINO "CZARY" - jeśli się dobrze przyjrzymy - jest widoczny do dziś (ul. Dąbrowskiego 11a). Pozdrawiam DW
I jeszcze było kino dla dorosłych (ruchome fotografie, film) - tereny dzisiejszej Łódzkiej. Początkowo było to kino objazdowe, w Piotrkowie gościło zawsze ponad 3 miesiące! Od lat 30 - tych XX wieku na stałe. W 1939 słuch po nim zaginął.
Chcę Tych, którzy tworzyli kulturę w Piotrkowie!Ejchelkrauta, Grynszpana, Szoslanda. Chcę ich spowrotem!
Po 3 linijkach zorientowałem się, że to Agawa! Nie wiem kim jesteś czy masz lat 16 czy 66, ale mam nadzieje, że cię chociaż traktują z należytym szacunkiem nasi "sprawozdawcy" i jestem pod wielki wrażeniem Twojego profesjonalizmu. Mam nadzieje, że będziesz pisać częściej i twoja pasja będdzie się rozwijać. Może założysz Blog-a o Ptb?
Małe sprostowanko - Przegląd filmów nagrodzonych na różnego rodzaju festiwalach "KONFRONTACJE" był w "Hawanie" nie w latach 90 ubiegłego wieku, a w latach 70 i 80. Druga sprawa, że w czasie okupacji niemieckiej w II W.Ś. filmy były propagandowe i dochód z nich, rodzaj podatku był przez Szkopów przeznaczony na "wysiłek wojenny III Rzeszy dla ostatecznego zwycięstwa". Dlatego władze Polskiego Państwa Podziemnego nakazywały i zachęcały do bojkotu kin w okupowanym kraju, co przełożyło się na hasło: "Tylko świnie siedzą w kinie" oraz na kilka akcji zadymienia albo zasmrodzenia sal kinowych, to raczej w Warszawie.
Kino Hutnik zostało zamknięte troche wcześniej, nie bezpośrednio przed budową trasy W-Z. Z tego co pamiętam,ze względu na posadowienie na niestabilnym gruncie ( koryto Strawy - głębiej położona tzw.kurzawka) cały budynek zaczął się osuwać i przechylać.Pamietam także,jak jako uczeń szkoły podstawowej chodziłem tam na seanse zorganizowane.W końcowym okresie użytkowania strasznie śmierdziało z piwnic...;-)
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!