Oj nie straszcie, że podniesiecie ceny w sposób drastyczny. Dlaczego? Bo stracicie klientów, wasze firmy się rozpadną i koniec końców sami będziecie musieli zakasać rękawy i wziąć się do uczciwej pracy. Jeśli część sklepów podniesie ceny to klienci pójdą tam gdzie jest taniej.
Poza tym ceny żywności, samochodów i innych dóbr już teraz są w Polsce wysokie. Tutaj nie ma zbyt wielkiego pola manewru. To tak jak banki, kilka lat temu straszyły, że jak politycy wprowadzą podatek bankowy to banki znacząco podniosą ceny swoich usług. Problem w tym, że nawet bez tej zapowiadanej "podwyżki", ceny za usługi bankowe Polacy mieli jedne z najwyższych w Europie. Tak więc jeśli ceny by jeszcze znacząco wzrosły to dany bank musiałby się liczyć z utratą klientów. Nie da się przykręcać pracownikom (klientom) śruby w nieskończoność.
Podsumowując: Dobrze Ci się powodzi? Zarabiasz bardzo dużo? OK, ale podziel się chociaż w części ze swoimi pracownikami, którym zawdzięczasz to co masz. Jeśli nie szanujesz swoich pracowników to licz się z tym, że niedługo będziesz musiał zakasać rękawy i pracować sam.
po co się było uczyć, skoro najniższą pensję ciągle podwyższają, a ci którzy mają wyższe wykształcenie i kwalifikacje ciągle zostają przy tej samej stawce ( budżetówka)
Czyli co nauczyciel stażysta po studiach otrzyma poniżej minimalnej płacy przybysza po zawodówce z innego kraju ?
Było takie powiedzenie co się, sprawdza do dziś. Nie cieszta się osły że pensje po rosły ja cenę podwoje i wyjdę na swoje
Podwyżka płacy minimalnej to wyższe wpływy do ZUSbankruta i o to chodzi rządzącym!!! Dosyć, że mamy pandemię to PiSocjaliści dobijają gospodarkę wyższymi podatkami i brakiem stabilizacji.
Za pensję minimalną wyżyć się nie da, wiem bo wegetowałem tak przez rok. Na żądanie podwyżki do 3500 zł netto usłyszałem odpowiedź że "Janusza" nie stać bo /- 7500 netto wyrobione przeze mnie na firmę każdego miesiąca to za mało żebym zarabiał u niego 3.5k na rękę.
Kilka dni później wziął sobie z salonu samochód za ponad 150 tysięcy.
W odstępie tygodnia otrzymał moje wypowiedzenie bo stwierdziłem że nie będę dla gościa dorabiał...
Do Pracodawców: jeśli tak narzekacie na wzrost obowiązującej płacy minimalnej, jaśli was nie stać na zapłacenie pracownikowi minimalnej pensji, to zwińcie interes i sami idźcie do pracy. Nikt wam nie każe prowadzić firmy. Dość. Czasy wysysku się w Polsce skończyły. Nic wam się nie stanie jak zamiast domu 300m będziecie mieć 200m, a zamiast samochodu za 1 mln, taki za 300 tys.
Pracodawco pamiętaj - płacisz minimum pracownik pracuje na minimum.
Najbardziej pokrzywdzeni przez re bezmyślne rozdawnictwo pieniędzy są emeryci. PiS nakręca inflację 4 rok powyżej 10% a emerytom w tym czasie zrewaloryzował emerytury 3,13 % wliczając w to trzynastkę. W takim tempie za lat 5 ta grupa ludzi którzy przepracowali nawet po 50 lat zostanie dziadami.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!