Myślę, że trzeba się porządnie i szczerze zastanowić nad tym, czy faktycznie - przy obecnym poziomie czytelnictwa w Polsce - Piotrków potrzebuje nowej biblioteki?
Nie mam złudzeń, że nic nie wybudują a projekt za bańkę spalą w piecu, ktoś zarobił.
Ja może nie, ale odpowiednie służby miejskie mogłyby to chociaż raz do roku umyć.
Ponieważ jestem pragmatykiem proponuję zrobić pewien eksperyment. Tego zadania może się podjąć każdy: radny, dziennikarz czy urzędnik magistratu. Na ulicy Słowackiego przeprowadzić sondaż wśród przypadkowo napotkanych ludzi (np. próbka 30 osób) w różnym przedziale wiekowym zadając następujące pytanie: Ile razy w roku 2011 korzystał(a) pan (pani) z miejskiej biblioteki? Po usłyszeniu odpowiedzi obowiązkowo należy zadać kolejne pytanie: czy w takim razie uważa pan (pani) jako pilną potrzebę budowę nowej kosztownej biblioteki?
Myślę, że taki sondaż da jednoznaczną odpowiedź w tym tak dla wielu bulwersującym temacie.
Dokładnie tak jest. Biblioteka ma słaby księgozbiór i nie jest uważana za inwestycję pilną, pierwszej potrzeby.
Odkąd to biblioteka jest instytucją pierwszej potrzeby? Ale jakże ważna instytucją, ale to tylko wiedzą ludzie czytający bo to ich największy skarb.
Biblioteka jest potrzebna, a raczej gmach, który łączyłby wiele potrzeb kulturalnych, gdzie mogłyby być organizowane pokazy multimedialne, spotkania z twórcami, wystawy, kluby dyskusyjne itp itd. Sama biblioteka nie jest niezbędna, choć powinna być przeniesiona do innego budynku. Niezbędne jest za to dotowanie jej działalności w celu bieżącego uzupełniania księgozbioru. Ludzie! Kultura to nie oglądanie i słuchanie klejnych chałturników w Focusie.
Co mi tam.
2011-06-13, Aktualizacja: 2011-06-15 15:37
W całej Polsce wojna o likwidację szkół.
Mamy ewenement w Jarostach wójt pomnik sobie stawia
w postaci nowej szkoły dla kilku uczniów. No chyba że będzie uczniów z Piotrkowa dowoził, z tych zlikwidowanych szkół. Typowe PeOPiSowskie podejście do sprawy. IKEA
przekazała 8 mln zł na budowę nowej szkoły. Pytam się w zamian za co? Za jakie ulgi, zwolnienia etc, etc....
Panie wójcie ile gmina Moszczenica na tym geście straci?
Ale co mi tam ważne że pomnik wójta powstanie.
Nie w tym rzecz że buduje tylko gdzie buduje: dla wieś Jarosty 484 osoby a ze względów ekonomicznych zlikwidowano szkoły w: wieś Kosów 750 osób; wieś Gajkowice 922 osoby.
Nie wiadoma co będzie dalej ze szkołą w Gazomi dla: wieś Stara Gazomia 290 osób, wieś Nowa Gazomia 417 osób, wieś Białkowice 189 osób; ze szkolą w Rękoraju i Srocku .....
W Moszczenicy już jest tysiąclatka kiedyś zwana Marcelego Nowotki w niedalekich Jarostach będzie szkoła też Marcelego tylko ze Piekarka.
http://sklave.manifo.com/
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!