metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Piotrkowianin Piotrkowianinranga10.10.2013 12:34

"jjj" napisał(a):
w polsce nie ma jadowitych węży... jadowita jest jedynie żmija....

A żmija to niby co? Owad czy ryba? http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBmija_zygzakowata

Cytuję:
Żmija zygzakowata (Vipera berus) – gatunek jadowitego węża z rodziny żmijowatych (Viperidae).

http://www.pctox.pl/news.php?extend.19[cytat]W Polsce występuje kilka gatunków węży, wszystkie pod ochroną: wąż Eskulapa, gniewosz plamisty, zaskroniec zwyczajny i żmija zygzakowata, która jest jedynym wężem jadowitym.

Komentarz był edytowany przez autora: 10.10.2013 12:36

00

xxxx ~xxxx (Gość)10.10.2013 16:00

Od 2 lat jest w lasach dużo żmij. Napotkałem ich kilka , tą samą ilość wcześniej napotkałem przez 15 lat. Należy uważać na nie szczególnie teraz, ponieważ są ospałe ( czasami wygrzewają się na słońcu) i nie uciekają przed ludźmi, tak jak latem.

00

ludek ~ludek (Gość)10.10.2013 16:38

tak jak wspomina Zanzi musiał zaistnieć inny czynnik, już sam fakt ukąszenia przez takiego gada mógł spowodować zawał serca
przyroda jest piękna lecz czasem pokazuje swoje drugie oblicze
http://nasz-bugaj.pl.tl

00

miki ~miki (Gość)11.10.2013 09:20

ja w rodzinie też mam żmije teściową

10

kika ~kika (Gość)11.10.2013 11:37

"Zanzi" napisał(a):
na grzyby wolę założyć mega długie kalosze, chociaż nóżki uchronię ;)

przeciez go w dlon udziabała a poza tym to mogl byc wypuszczony na wolnosc przez jakiego czubka ktoremu sie znudzil w domu jakis waz niewystepujacy w polsce i jadowity

20

teakt ~teakt (Gość)11.10.2013 13:49

"Sanitariusze przystąpili do reanimacji,"
Nie ma sanitariuszy w karetkach!

11

Debi.....ll ~Debi.....ll (Gość)11.10.2013 14:24

"kika" napisał(a):
przeciez go w dlon udziabała

a Zanzi napisała o nogach, ech ludziska, byle coś napisać

10

Zanzi ~Zanzi (Gość)11.10.2013 15:00

"kika" napisał(a):
przeciez go w dlon udziabała

Przecież ja o nogach tylko napisałam :) A poza tym, trudno jest zbierać grzybki w grubych rękawicach ;) Pan miał pecha i to dużego.

20

taki jeden ~taki jeden (Gość)11.10.2013 21:19

"kika" napisał(a):
to mogl byc wypuszczony na wolnosc przez jakiego czubka ktoremu sie znudzil w domu jakis waz niewystepujacy w polsce i jadowity

Też tak myślę. Świadkowie mówili o ciemnoubarwionym, cętkowanym gadzie. Trudno zygzak żmiji pomylić z cętkami: stawiam na przywleczoną z Grecji lub Turcji żmiję otomańską.
Jeśli mam rację, to biedak nie miał szans: w Polsce nawet surowicy na jad tego gatunku.

20

Al Bundy ~Al Bundy (Gość)12.10.2013 00:25

Teraz powiedzenie "emocje jak na grzybach" nabiera zupełnie nowego znaczenia...

10

Nowy komentarz
reklama

Pozostałe watki

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat