Winna jest kobieta która przechodząc przez ścieżkę rowerową najpewniej się nie rozejrzała.
Rowerzysta powinien zwracać większa uwagę. Porusza się szybszym pojazdem i pojawia się z zaskoczenia. Nie ma co też usprawiedliwiać pieszych na gminie chodzą po drodze rowerowej. A to z psem a to spacerkiem z panną a to paniusia z zakupami. Powinniśmy żyć w symbiozie piesi z rowerzystami. Uważać na siebie na wzajem. Szanować swoja przestrzeń drogowo-chodnikową.
Niestety tak to już jest ze starszymi ludźmi... Idą środkiem, pchają się na ścieżki nawet nie patrząc. Sam miałem podobną sytuację kilka tygodni temu w Krakowie. Jechałem rozpędzony ścieżką rowerową (obok był chodnik 2 razy od niej szerszy), to nagle na przejście przez ścieżkę wyskoczyła starsza kobieta. Nie rozejrzała się nawet wtedy kiedy omal w nią nie wjechałem hamując kilkanaście centymetrów od niej.
Więcej uwagi, piesi!
Czy piesza,która wtargnęła pod rower została ukarana? to, że przechodzi w miejscu do tego przeznaczonym nie zwalnia jej z tego, że powinna uważać i nie wchodzić pod pojazdy!
Każdy wypadek to przykra sprawa.
Niestety piesi bardzo często nie odróżniają chodnika od ścieżki rowerowej i nawet czasami rowerzysta na ścieżce dostaje burę(delikatnie mówiąc)od pieszego, że jeżdzi po chodniku.
Niestety nie mamy wyedukowanego społeczeństwa pod tym względem i dlatego takich wypadków będzie więcej.
Ilość rowerzystów się zwiększa, a świadomość pieszych i również niektórych kierowców niestety nie.
Nie wierzę, że Dutkiewicz-Pawlikowska tak powiedziała.
Najgorsze jest to, że 80% rowerzystów nie ma pojęcia o prawie o ruchu drogowym i prawach i obowiązkach jakie to prawo na nich nakłada. Ostatnie nowelizacje prawne kompletnie zwolniły rowerzystów od konieczności poznania prawa o ruchu drogowym.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!