Patologią nie jestem i od kilku lat mieszkam na piotrkowskiej Starówce z wyboru. Zanim podjęłam życiową decyzję o przeprowadzce dokładnie przestudiowałam plan zagospodarowania przestrzennego tej okolicy, żeby upewnić się, że nikt mi za płotem nie wybuduje wieżowca, fabryki, składu węgla czy złomowiska. Niestety okazało się, że uchwała Miasta niczego mi nie gwarantuje. Sąsiad za płotem urządził sobie legalne złomowisko, mimo że plan zagospodarowania wyklucza tego typu działalność na tym terenie. Nie będę pisała jak mi to utrudnia życie (bo utrudnia). Natomiast chcę napisać o tym, że takie złomowisko nie przysparza uroku historycznej dzielnicy miasta i na pewno nie zachęca do osiedlania się tutaj.
Problemem tego miasta jest niestety fakt, że władze samorządowe nie potrafią lub nie chcą egzekwować prawa, które same ustanawiają.
Dzień dobry.
Tak, zgadzam się, że największy problem to wyludnienie.
ALE.. nie zaludniajcie starówki! To będzie gwóźdź do trumny.
Starówka powinna być centrum biznesu i rozrywki dniem i nocą. Zaludnianie odstraszy restauratorów, nie pozwoli na nocne koncerty itd.
Dziękuję.
Tak a propos wyludnienia - coś do przeczytania: http://wyborcza.pl/duzyformat/1,142474,17218630,Portugalia_pograzona_w_kryzysie_ostrzega__Strzez_sie_.html
Nic nowego. Po prostu kolejne potwierdzenie tego, że socjalizm to droga donikąd. Dowód, że państwo (UE) centralnie sterowane, z ogromnym przerostem biurokracji, z regulacją wszystkiego, duszące własną gospodarkę i zabijające rodzimą przedsiębiorczość może się tylko uwsteczniać i biednieć. Dotacjami się bogactwa nie zbuduje, za to świetnie buduje się korupcję i złodziejstwo.
A zdaje się, że to m. in. Portugalię przedstawiano nam jako dowód korzyści wynikających z przystąpienia do eurokołchozu. Buahahahahahahaha :))) A dziś c**j, dupa i kamieni kupa. Eurokołchoźniane mrzonki wyszły im bokiem. Chińczycy ich już stopniowo wykupują.
Jeśli Portugalczycy zaczynają spi******ć do Afryki, to chyba jasno widać, gdzie dziś jest rozwój, a gdzie regresja.
W Polsce będzie tak samo. Bo plebs nie słucha mądrych ludzi, tylko propagandy z telewizora. A jak już będzie totalna nędza, to będą sobie zadawać pytania "No ale skąd mogliśmy wiedzieć? Miało być tak pięknie...". A potem pójdą zagłosować na tych samych, co zawsze.
To problem całego miasta...
Zamiast produkować się to od razu pisz na kogo głosować.
Za dużo gazet czytasz i efektem tego jest brak logicznej składni. Sam zarzucasz plotkowanie i co ??? Robisz dokładnie to samo...
Stek bzdur i śmieci.
Jedź też do Afryki tam już na ciebie czekają z takim gadaniem raz dwa przerobią cię na durszlak. Zobaczysz jak wygląda demokracja w krajach Bantu.
Np ja!!! od kilku dni jestem posiadaczem mieszkania na starówce i jestem z tego dumny.
Widzę że nie oglądałeś tego programu, bo inaczej byś wiedział że tamci ludzie na swój koszt przeprowadzają remonty, a w nagrodę mają wymontowane okna na klatkach schodowych, odcinaną wodę itp. to zapewne w "nagrodę", że właściciele nie robią nic tylko czekają aż chałupa się rozpadnie. Wtedy za konkretne pieniądze sprzedadzą ziemię pod apartamentowiec. Ale ty nie jesteś kamienicznikiem, więc zapewne wiesz jak utrzymać na swój koszt lokatorów.
Ja w bloku niestety nie mogę nim być, więc nie spełnię Twojego życzenia.
Zastanawiam się, do jakiego momentu ludzie dadzą się jeszcze upodlać, nim zrozumieją, że to wciąż ta sama talia kart, tylko za każdym razem inne rozdanie.
Piotrkowska Starówka jest coraz ładniejsza. Choć jeszcze dużo pracy i pieniędzy trzeba zainwestować, aby zlikwidować to co szpeci. Tym bardziej więc nie pozwalajmy, żeby powstawały nowe "szpetoty", takie jak to złomowisko pojazdów przy Jerozolimskiej kilka kroków od Synagogi i Zamku Królewskiego.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!