Niech lepiej ulice robią w Piotrkowie,na Wojska Polskiego ryneczek dziury i wiele innych ulic jest zapomnianych,co władze miasta nie widzą jaki stan dróg jest.pierwsza mediateka.
a po jasna cholerę budują mediatekę której wybudowanie kosztuje 40 milionów zl,przecież jest tyle pustych budynków(takich jak nowo wybudowany na miejscu po kinie,następny budynek z cegieł niedaleko placu ,następny na ryneczku)tam przecież można zrobić tą mediatekę.Oj bogaty jest Piotrków ,ze lekką ręką wydaje pieniądze na coś co może będzie stało puste,zamiast poprawiać w piotrkowie drogi.
już sobie wyobrażam ile będzie kosztować - korzystanie z TEJ mediateki...
Kiedyś pytałem poco mediateka pani pow. Że bd wycieczki że szkół i niebd trza jechać np do Warszawy by zwiedzac.????
Prawie zawsze prace archeologiczne prowadzi się na koszt inwestora .
W końcu lat 50 przekopano 70% tereny Placu Pokoszarowego / Pofrańciszkańskiego. Znaleziska wydobyto i zgruzowano. Najciekawsze, pozostawiono dla potomnych. Tak więc rozpoczynają się kolejne ciekawe poszukiwania.
[kiedyś znajdowały się przyklasztorne zabudowania gospodarskie.]
Czy może być tak, że po zakończeniu budowy rozpocznie się procedura zwrotu gruntów byłym właścicielom ?
Jakoś przypomniała mi się sprawa sprzed kilku lat, kiedy pod kamienicą przy Farnej znaleziono chyba wczesnośredniowieczną jamę mieszkalną. Fragmenty ceramiki zabrana, wszystko pomierzono, opisano, sfotografowano, a następnie...zasypano, więc nawet jeśli na placu Pofranciszkańskim znaleziono by krypty, czy cokolwiek innego, i tak ustąpi to mediatece. Zastanawia mnie ponadto, jak budowa chojniateki wpłynie na okoliczną zabytkową zabudowę - czy prace prowadzone przy wznoszeniu budynku nie naruszą jakoś fundamentów pobliskiego zamku? Chodzi mi o tu wszelkie drgania itp.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!