metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
spółdzielca ~spółdzielca (Gość)15.04.2012 23:16

"mm" napisał(a):

"mm" napisał(a):
Czyli ja która jestem właścicielem mieszkania za 38 tys. zł od roku, mam teraz sfinansować w tym 44-letnim bloku te wszystkie generalne remonty, których TBS nie zrobił przez pół wieku?

Jeśli w statucie macie zapis o finansowaniu remontów ze środków własnych członków wspólnoty - to tak. Masz sfinansować. Ja nie jęczę: ja wiem, co podpisuję i w jakie spółki wchodzę. Zawsze możesz sprzedać to mieszkanie i wybudować sobie domek. Albo wykupić mieszkanie w spółdzielni (większość tych mieszkań też ma po około 40 lat). Albo wybrać sobie zarząd, który będzie sam administrował wspólnotą i regularnie wygrywał w toto-lotka.

00

postronny ~postronny (Gość)16.04.2012 08:15

"spoldzielca" napisał(a):

wykupujący mieszkanie powinien być rzetelnie poinformowany w jakim stanie technicznym jest blok i jakie czekają go niespodzianki.Gdyby ludzie widzieli że muszą remontować cały bok na swój koszt nie wykupywali by tych mieszkań.W obecnej sytuacji szczęściarzami są zwykli najemcy,bo ich to nie dotyczy.

00

spółdzielca ~spółdzielca (Gość)16.04.2012 15:06

Teoretycznie masz rację; w praktyce, jeśli ktoś kupuje nieruchomość i nie obejrzy jej ze wszystkich czterech stron, z góry i z dołu, nie sprawdzi ew. ciążącej na niej hipoteki i innych zadłużeń - sam sobie jest winny. Tak samo sam sobie jest winny ktoś, kto przystępuje do jakiejkolwiek spółki mając mgliste pojęcie o zasadach którymi spółka się rządzi.
Już sama cena lokalu powinna zapalić czerwone światełko, bo za te pieniądze w Piotrkowie można kupić najwyżej 15 - 19 m.kw. mieszkania.
Aha: wszystko, co pisałem o "kupowaniu (budowaniu) i wygrywaniu w totka" było oczywistym sarkazmem.
Współczuję, ale stare przysłowie mówi "jak sobie pościelesz - tak się wyśpisz"
Wy się, Drodzy Wspólnotowcy, rozejrzyjcie jeszcze, czy któryś z sąsiadów z czynszem nie zalega. Bo któregoś dnia może komornik zapukać, a może zapukać do mieszkania dowolnie wybranego członka wspólnoty...

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat