20 marca w Rozprzy spotkanie w sprawie przeciw reformie z Panią poseł Lubnauer i Wójtem gminy Rusiec oraz mieszkańcami rodzicami. g.17 Maxim dom weselny
Janusz - przypomnij mi - czyje są teraz samorządy... Nasze czy ich? -No ich! - To, kto przerżnie kolejne wybory? No PO. I o to chodzi. I cała polska będzie wtedy prawa i sprawiedliwa. ..
Brawa dla mieszkańców, macie rację, zbudowaliście tą szkołę, a teraz władze gminy chcą ją sprzedać. To wasze dobro i waszych dzieci, piszcie do gazet, zadzwońcie do telewizji, bo po waszej stronie jest racja.
Nie wierzcie w ja nic nie mogę ,ale warto rozmawiać ,a może należało rozmawiać przed podjęciem uchwały. Dlaczego w ogłoszeniach o posiedzeniach Rady Gminy nie są podawane tematy uchwał jakie będą głosowane mieszkańcy mogli by uczestniczyć i widzieć ko tak naprawdę jest przeciw.
Cały problem w tym - że ludziom zabiera się pieniądze w podatkach, a potem tych pieniędzy nie widać w budżetach samorządów na utrzymanie szkół. Gmina chce likwidować, bo nie ma pieniędzy, a ludzie często szkoły własnymi rękami budowali.
.
Rozwiązanie? Przestać ludziom zabierać pieniądze podatek dochodowy - wtedy znajdą oni pieniądze na własną prywatną szkołę. No ale z czego żyło by kuratorium i ministerstwo?
Ja proponuję ich wysłać do Urzędu Pracy. Tam ich znajomi bez problemu znajdą im dobrą pracę. Przecież są w tym fachowcami - nieprawdaż?
Należy walczyć. W gminie Łęki Szlacheckie na domy seniora są inne budynki po już zlikwidowanych szkołach, które działały, a teraz Gmina nie ma funduszy na trzy szkoły. Stoi budynek w Dobrenicach, w Janowie. Niszczeją, a tam też ktoś kiedyś włożył swój trud i pieniądze, aby je zbudować. A może stary budynek po szkole w Trzepnicy sprzedać, przecież jest atrakcyjny i jeszcze do niedawna służył dzieciom. okolica, tez atrakcyjniejsza, bliżej zalewu. Myślę, że można tę sprawę rozwiązać z korzyścią dla wszystkich, pod jednym warunkiem, że myślimy o naszych dzieciach, o ludziach, którzy mieszkają w naszej gminie, a nie tylko o własnych korzyściach. "Gmina", która nie myśli jednakowo o wszystkich swoich mieszkańcach, straci młodych, którzy nie będą chcieli pozostać na jej terenie, nie będzie rozwojowa, a młodzi są przyszłością.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!