A w grudniu 1980 r. 25 dag wędzonki na osobę na miesiąc. Pies milicyjny w tym samym czasie dostawał 0,5 kg dziennie. Gdy ktoś dla 4-osobowej rodziny kupił na święta 1 kg boczku to zabrakło kartek na szynkę czy baleron. Wiem bo przed samymi świętami Bożego Narodzenia brałem udział w strajku okupacyjnym Solidarności w gmachu urzędu wojewódzkiego (obecnie sąd). Wywalczyliśmy po 50 dkg na osobę. Wojewoda Wysłocki przywożony był do pracy autokarem z Łodzi. Było dzielenie się opłatkiem na sali Macocha i była też spowiedź. Udzieliłem wywiadu radiu Wolna Europa. Było nas ponad 200 osób. Byli przedstawiciele FMG z Piotrkowa i innnych piotrkowskich zakładów pracy, z Tomaszowa Maz. Opoczna, Bełchatowa ... Strajk trwał ponad 3 doby i w dzień i w nocy. SB próbowało nas sprowokować żeby się wedrzeć do środka. Najgorsze było dla mnie, że dopiero po strajku 2 dni przed Wigilią mogłem zrobić zakupy na święta. Pomagaliśmy przenosić kosze z mięsem i wędliną ze sklepów w których był nadmiar do sklepów gdzie był tylko ocet i ogórki albo jakieś farfocle a nie mięso. Prezydentem Piotrkowa był wtedy pan Antoni Sokalski. A przewodniczącym Komitetu Strajkowego był p. inż Ireneusz Prędki z Zakładów Płytek Ceramicznych w Opocznie. Do dzisiaj mam biało-czerwoną opaskę z tego strajku. Było to 39 lat temu. Pan Jacek Tworkowski brał w tym strajku też udział a nawet służył do mszy na sali Macocha.
i co z tego, że tera nie ma kartek, jak to mięso i kiełbasy są paskudne, czekolady tak ohydnie słodkiego, a ceny i tak wysokie
Kartki wprowadził Ronald Reagan Jaruzelski je tylko wydrukował i wprowadził do obiegu.
Ale bajery. Kartki były w czasie pierwszej wojny światowej były i później Były też w innych państwach. Napiszecie o tym?
Kiedyś to było..można było pałą przyłożyć, kartki,armatki wodne,a dziś tylko dobra emerytura.
Pitolenie... nie nazywajdzi dzisiejszego syfu z antybiotykami mięsem
Spożycie mięsa w Polsce w wybranych latach:
1946 – 15,8 kg
1950 – 36.5 kg
1960 – 46,5 kg
1970 – 53,0 kg
1975 – 70,3 kg
1980 – 68,0 kg,
1984 – 57,2 kg
1999 – 66,7 kg
2007/2009 – 76,3 kg
2012 – 71,0 kg mięsa na osobę.
W latach 1967-1969 spożycie mięsa w Polsce wyniosło średnio 47,4 kg i było WYŻSZE niż w krajach takich chociażby jak: Hiszpania, Włochy, Cypr, Malta. W Szwecji było wówczas 55 kg, a w Niemczech 65 kg, a we Francji – 68 kg.
Warto coś tam przeczytać i sprawdzić zanim się siądzie przy komputerze…
A tego co za komuny jedliśmy z tzw. nielegalnego uboju, to się nawet policzyć nie da. Na tydzień na pięcioosobową rodzinę braliśmy 3-4 kg wędlin, wieprzowinę (najpopularniejsza była tzw. kulka), a do tego cielęcinę i baraninę... O czym jest ten artykuł?
Jaka wyżerka, 3 kg mięsa (a nie chemicznego świństwa, jak dzisiaj) i 1kg cieleciny miesiecznie na osobę. Czy dzisiaj zjecie w ciagu roku choć 5g. cieleciny?
W jesiennych wyborach Polacy będą głosować na PiS. PiS to partia wiarygodna, która jako jedyna zrealizowała prawie wszystkie postulaty wyborcze z 2015 roku.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!