metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
ekonom ~ekonom (Gość)09.08.2012 11:26

Teraz jest wszystko jasne kredyt spłaca kredytem.To jest tak zwane rolowanie kredytowe.Współczuje następcy!!!

00

Mała Małaranga09.08.2012 11:37

"Idiota-" napisał(a):
Chwilka p.Jarszak 1,5 roku temu mówiła, że na 2012 przesuwa 30mln (chyba taka kwota została podana - do sprawdzenia na portalu) z worka na oczyszczalnię ścieków.

Słowo "przesuwa" nie oznacza, że oczyszczlania będdzie tańsza o 30 mln.

00

Tadeuszek ~Tadeuszek (Gość)09.08.2012 12:41

"Miasto zaciągnie 17 mln kredyt" a kto będzie spłacał? Piotrkowianie. Od nowego roku szykujmy się na kolejne podwyżki podatków, wody i ścieków itd. Rada miasta to uchwali a argumentacja będzie taka sama jak co roku.
I z czego się cieszyć? Że wyremontowano dworzec za taką sama sumę, że są chodnik granitowe? Mnie też podoba się Roys Loys, czy Bentley ale nie zapożyczam się i nie kupuję bo mnie na to nie stać.
Podobno oczywiste sprawy najtrudniej zrozumieć.

00

Tartu Tarturanga09.08.2012 13:04

"Tadeuszek" napisał(a):
wyremontowano dworzec

Dworzec z pieniędzy budżetu Państwa i środków własnych PKP S.A.

00

sklave sklaveranga09.08.2012 13:50

"litwin" napisał(a):
Małe pytanko,a ile wynosi obecnie zadłużenie miasta?

W 2007 roku na początku kadencji prezydenta Chojniaka miasto było zadłużone na 92 mln zł. Dziś zadłużenie to jest już w granicach 200 mln złotych przy dochodach około 320 mln. rocznie.
Spłata samych odsetek od wszystkich kredytów to około 30 milionów złotych rocznie.
Myślę że jak poprosimy Małą to lepiej i dokładniej nam to wyjaśni.
http://sklave.manifo.com/aktualnosci

00

szczepan ~szczepan (Gość)09.08.2012 13:56

To na łebka wychodzi ok. 2,5 tys (razem z niemowlakami i emerytami) fajnie...

00

Idiota ~Idiota (Gość)09.08.2012 13:59

"Mala" napisał(a):
Słowo "przesuwa" nie oznacza, że oczyszczlania będdzie tańsza o 30 mln.

Nie powiedziałem tego, że będzie taniej.
Przesunięcie to sugerowałem jedynie w formie tego jak się bawi finansami by budżet łatać fikcyjnie.

"sklave" napisał(a):
Spłata samych odsetek od wszystkich kredytów to około 30 milionów złotych rocznie.

Jeżeli obsługa zadłużenia wynosi ok. 30mln rocznie a zysk netto miasta ok. 120mln minus obsługa (bo chyba tego nie wliczałeś sklave w swoje wyliczenia to miast ma zysk netto na poziomie ok.90mln rocznie i z roku na rok maleje.
Nieźle.
Biorąc pod uwagę, że tyle świnek trzeba utuczyć to nie dziwię się już, że kredyty zaciągają !

00

Mała Małaranga09.08.2012 14:51

"Idiota-" napisał(a):
Przesunięcie to sugerowałem jedynie w formie tego jak się bawi finansami by budżet łatać fikcyjnie.

Z tego co mi wiadomo to takie przesunięcia się zdarzają od lat - nie będę wyjaśniać, bo sama nie wiem na czym to polega, ale z żadnego projektu unijnego nic nie ubędzie, bo unia bardzo pilnuje swoich pieniędzy.

"sklave" napisał(a):
Myślę że jak poprosimy Małą to lepiej i dokładniej nam to wyjaśni.

?? Mam chyba deja vu... Ile razy jeszcze będę o to pytać: a co ja mam z tym wspólnego??

00

sklave sklaveranga09.08.2012 15:01

"Idiota-" napisał(a):
Jeżeli obsługa zadłużenia wynosi ok. 30mln rocznie

Właśnie, to wiedzą tylko dwie osoby w magistracie i nikt więcej!!!!
My też w dwóch przyjmujemy że około 30mln. to obsługa zadłużenia. Coś w tym musi być???
Nie jestem księgowym i to kreatywnym no i na dodatek biegłym a udowodnię każdemu że posiada 11 paluszków u obu rąk a nie dziesięć.
Troszkę z innej beczki:
Piotrkowska Inicjatywa Obywatelska???
Czy faktycznie piotrkowska???

No i czyja to inicjatywa obywateli czy prezydenta który przecież też jest obywatelem miasta???
Czy możemy nadal darzyć zaufaniem PiO po tym jak tak łatwo podała się po zebraniu ponad 1000 podpisów pod petycją w sprawie obniżenia opłat za wodę i ścieki???
Obserwując działania PiO dochodzę do wniosku że są oni niczym instalacja odgromowa służąca prezydentowi miasta do zbierania wszelkiego niezadowolenia jakie wywołują jego trudne a co za tym idzie kosztowne decyzje dla kieszeni mieszkańców Piotrkowa.
Trwało to trochę ale zaufałem PiO ba poświęciłem im swój czas biorąc udział w spotkaniach.
Prawie już PiOłem z zachwytu a tu taki kwiatek i to z kolcami otrzymałem.
Dziś czuję pewien niedosyt, rozgoryczenie....
Kolejny raz dałem się nabrać???
http://sklave.manifo.com/smieszne-zdjecia

00

edi ~edi (Gość)09.08.2012 17:37

"sklave" napisał(a):

"sklave" napisał(a):
Właśnie, to wiedzą tylko dwie osoby w magistracie i nikt więcej!!!!
My też w dwóch przyjmujemy że około 30mln. to obsługa zadłużenia. Coś w tym musi być???
Nie jestem księgowym i to kreatywnym no i na dodatek biegłym a udowodnię każdemu że posiada 11 paluszków u obu rąk a nie dziesięć.
Troszkę z innej beczki:
Piotrkowska Inicjatywa Obywatelska???
Czy faktycznie piotrkowska???
No i czyja to inicjatywa obywateli czy prezydenta który przecież też jest obywatelem miasta???
Czy możemy nadal darzyć zaufaniem PiO po tym jak tak łatwo podała się po zebraniu ponad 1000 podpisów pod petycją w sprawie obniżenia opłat za wodę i ścieki???
Obserwując działania PiO dochodzę do wniosku że są oni niczym instalacja odgromowa służąca prezydentowi miasta do zbierania wszelkiego niezadowolenia jakie wywołują jego trudne a co za tym idzie kosztowne decyzje dla kieszeni mieszkańców Piotrkowa.
Trwało to trochę ale zaufałem PiO ba poświęciłem im swój czas biorąc udział w spotkaniach.
Prawie już PiOłem z zachwytu a tu taki kwiatek i to z kolcami otrzymałem.
Dziś czuję pewien niedosyt, rozgoryczenie....
Kolejny raz dałem się nabrać???

Nie ty pierwszy i nie ostatni. Naród jak Ciemnogród wszystko chwyta w lot. A zwłaszcza obietnice.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat