To nie jest wolny rynek,uczciwa konkurencja jeśli Biedronek jest więcej niż Kościołów.powinien być jakiś przepis by w danym mieście była określona ilość sklepów wielkopowierzchniowych a nie budowanie gdzie popadnie i eliminacja konkurencji.
Dla większej konkurencji powinny wejść na nasz rynek rosyjskie markety a te zachodnie jeszcze musiały by zejść z cen w w dół z korzyścią dla nas. Obecnie mamy drożyznę w marketach jedynie czasem w promocjach jest taniej ale nie każdy ma czas żeby z tego skorzystać
Jesteśmy uzależnieni od sieci zagranicznych sieci handlowych ! Z winy polityki podatkowej licznych ulg i przywilejów kolejne polskie rządy w imię niezrozumiałych porozumień zwianych z wejście Polski do UE faworyzują zagranicznych przedsiębiorców. Wystarczy jedna polityczna decyzja Berlina, Paryża i co zrobimy jak te sieci się zamkną . Czy jest to możliwe ? Owszem . Nie raz przekonaliśmy się , że kapitał ma jednak narodowość (np. przenoszenie produkcji samochodów w Włoch czy Niemiec) A jak braknie nam ostępu do żywności to zrobimy wszytko by ją zdobyć. I tak zostaliśmy niewolnikami. W VI wieku p.n.e. Sun Zi napisał w swojej "Sztuce wojny" , że najwyższym osiągnięciem jest pokonać wroga bez walki.
Gdyby stać mnie było na kupowanie w małym osiedlowym sklepie to nie pchałbym się na zakupy w markecie. W imie wsparcia lokalnego sklepikarza mam nie robić zakupów w markecie? Przepraszam nie zarabiam tyle, zeby to robić. Lokalnie to kupuje jajka wiejskie czy mleko i tyle. Jak społeczeństwo bedzie bogatsze to markety same znikną...
A co mnie interesują rodzinne sklepiki gdzie ceny są 3 czy 4 razy wyższe za ten sam produkt.To się nazywa wolny rynek
Ja pracuję w markecie i gdyby nie ja to byście nie mieli co jeść.
Kiedyś ukradłem z marketu małego pomidora to było w lipcu.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!