Teoria warta rozważenia. Patrzę w lewo Moszczenica, patrzę w prawo Podkałek, patrzę w dół Bujny i patrzę do góry Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody:)
Widocznie ja znam więcej osób bez meldunku mieszkających w Piotrkowie niż zameldowanych "słoików" np z Warszawy:)
http://naszpiotrkow.blogspot.com/
I tu jesteś w błędzie. Porównaj kandydatów do rady miasta z list Chojniaka a zobaczysz, że bardzo wielu z nich ma utworzone stanowisko w UM lub spółce miejskiej bądź podległej miastu.
To porównaj sobie podatki od nieruchomości, opłaty za śmieci czy parkowanie w takich miastach jak Piotrków, Bełchatów, Radomsko czy Tomaszów to zobaczysz że w Piotrkowie jest wszystko najdroższe !
odsyłam do książki p. Warchulińskiej "Piotrków między wojnami" świetnie przedstawia Piotrków międzywojenny ,jego rozwój i zaangażowanie władz. W tym czasie Piotrków liczył 41 tys. mieszkańców i to były czasy kapitalizmu prawdziwego a dzisiaj są czasy kapitalizmu bandyckiego
Trafne.
Ja mam czasami wrażenie, że historia zatacza koło :(
http://naszpiotrkow.blogspot.com/
Polemizowałbym. Jeden ryży osobnik z wadą wymowy, który dostał od rodziców imię po postaci z kreskówki, miał całkiem odmienną koncepcję. Malował obraz wspaniałej "zielonej wyspy", która rozwija się znacznie lepiej, niż wszyscy dookoła i może jeszcze lepiej się rozwijać, bo on wyżebrze dla tej wyspy trzysta miliardów eurasów! :) Wielu mu uwierzyło. Młodzi, wykształceni, z wielkich miast... naiwni...
W roku 1939 Piotrków miał ponad 53 tysiące mieszkańców, a tuż po wojnie jakieś 40 tysięcy. Wiele miast, które dziś są większe od Piotrkowa, zarówno przed II wojną jak i tuż po niej, miało znacznie mniej mieszkańców niż ówczesny Piotrków. To tylko pokazuje jak wiele czynników wpływa na rozwój miast - czasem miejscowość nierokująca rozwoju dostaje nagły impuls i rozwija się szybko (tak było np. z Łodzią czy Bełchatowem), a z drugiej strony mamy miasta o dobrym położeniu i bogatej historii, którym "czegoś" brakuje, by rozwinęły skrzydła.
To akurat prawdziwe stwierdzenie. Powody są dwa. Po pierwsze, mimo rozwoju techniki mentalność ludzka prawie nie ulega zmianie na przestrzeni dziejów. Po drugie "historia uczy, że jeszcze nigdy nikogo niczego nie nauczyła" - ludzie nie wyciągają wniosków z przeszłości, wciąż powielając te same błędy. Wciąż też łapią się na te same sztuczki socjotechniczne stosowane przez władzę...
wey poprawke ye duyo osob jest yameldowanzch nie koniecynie miesyka w PT
Ale darmozjady urzędowe i władze miasta mają się dobrze.Oni nie muszą z Piotrkowa uciekać.Życie na koszt podatnika to w Polsce prawdziwe El Dorado.
[/cytat]O tym, czym spowodowany jest spadek liczby mieszkańców i prognozach zaludnienia Piotrkowa na kolejne lata - w jednym z najbliższych wydań Faktografu Strefy FM.[cytat] - może jakiś nowy artykuł o takiej sytuacji, aktualne dane itp ;)
Piotrków umiera młodzi wyjeżdżają na studia... do pracy i nie wracają bo w Piotrkowie poza jedna galerią handlowa nie ma innych atrakcji. ... nie ma zycia po 21:00 przykro mi to pisać ale nie ma też perspektyw życia dla młodych dobrze wykształconych ludzi... wyjechałam 15 lat temu i nie wrócę tak też duża część moich znajomych i rodziny w przedziale wieku 20-30 lat tez i nikt nie chce wracać.... wygrywają takie miasta jak Lublin Warszawa Gdańsk czy też Edynburg
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!