Szczególnie wieczorem piesi winni uważać a nie lezą jak te kury bo to raz takie sytuacje w dzień były a wieczorem pieszy jak wypada z za krzaków to dla kierowcy jest niespodzianka szczególnie jak znajduje się już blisko przejścia a wystarczy ,ze widząc pieszego przyhamuje i wpadają auta na siebie i prędkość nie ma tu żadnego znaczenia. Sam dużo jeżdżę po kraju ale pieszy musi pamiętać o jednym nigdy nie wchodzi się na pasy tuż przed pojazdem dla bezpieczeństwa własnego jak i aut jadących drogą
Się nauczyć jeździć trzeba ostatnio sam bym miał tam kolizję bo jadąc za Panem lewym pasem zachciało mu się przypuszczenia pieszego z prawej strony gdzie na pasie prawym auto było jeszcze daleko . I tak się zastanawiał kierowca aż się zatrzymał gwałtownie dobrze że uciekła na prawy pas bo bym się cudownie wpasowal w jego tyl
Do -xx Gość
Zbliżając się do przejścia dla pieszych, a tym bardziej interaktywnego jak niedawno zrobiono tam, to kierujący wszyscy mają obowiązek zachować szczególną ostrożność, zwolnić i zatrzymać się, kiedy piesi oczekują przy migających światłach!
A ci którzy pędzą na dwóch pasach i prześcigają się swoimi furami, który pierwszy, są zwykłymi bandytami i piratami drogowymi, nie mającymi szacunku do pieszych i przepisy ruchu drogowego mają w głębokim poważaniu z tylu....
Kierowca MZK...
Dla wielu kierowców pojawienie się pieszego na pasach jest wielce zaskakujące. A pamiętajmy że pieszym może być dziecko, osoba starsza lub schorowana która może nie potrafi dobrze ocenić prędkość i odległość. Nie to co my osoby z prawkiem. Więcej ograniczonego zaufania i szacunku dla życia. Ostatnio mi do przejścia dla piszych rowerkiem zbliżało się dziecko ok 8 lat. Już za wczasu spodziewałem się że może mi wyjechać pod samo auto. Zwolniłem więc znacznie żeby gwałtownie nie chamować. I jak przewidziałem dziecko bez upewnienia wyjechało na pasy. Ale ja bez problemu zatrzymałem się przed zebrą. Nigdy bym sobie nie darował że zabiłem dziecko.
W terenie zabudowanym mam obowiązek(prawo) jechać 50km/h o ile znaki pionowe nie nakazują inaczej. Przed przejściem dla pieszych mam obowiązek zachować szczególną ostrożność...A nie zwolnić do 20km/h.!!! Ja to rozumiem...Ale czy pieszy też?
Wystarczy postawić fotoradar i okaże się że mało który jeździ z dozwoloną prędkością. Ten odcinek drogi to wyścigi.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!