Pytanie do Zarządcy Dróg: dlaczego rano tak wcześnie wyłączane są latarnie w całym mieście i jest tak CIEMNO na ulicach? Latarnie w tym okresie powinny palić się co najmniej do 7.30, a w naszym mieście już około 7-mej jest jak przed nalotem bombowym. Przy takiej pogodzie jak dzisiaj rano (deszcz, mokre zaparowane szyby) naprawdę nie widać pieszych. W centrum ruch niesamowity, wszyscy się spieszą i CIEMNICA jak we wojnę. Podobny problem jest wieczorem, bo latarnie zapalają się zbyt późno, szczególnie Al.3-ego Maja. Jak będą potrącenia pieszych, to z powodu niewłaściwego oświetlenia ulic. Niech sobie to w końcu ktoś przemyśli.
Oświetlenie to jedna sprawa ale są tacy kierowcy co jeżdżą jak chą zajeżdżając droge przy zmianie pasa lub wyscigi sobie urządzaja ,jak sie nie umie zastosowac zasady prawej ręki to tu ciagle tak sie tłuka.Dużo jeżdżępo kraju i dziwi mnie bezmyslność kierowców nie stosujacych sie do oznaczenia wlasnie tu w Piotrkowie i notoryczna jazda na czerwonym ,dotyczy to również komunikacji miejskiej ,ludziska sami proszą sie o nieszczęście .Tylko w łódzkim jest takie hamstwo na drogach bo cwaniakuja u siebie ,troche kultury i uprzejmości by sie zdalo bo z tym w Piotrkowie jest marnie
Pani Lilko bardzo trafna uwaga. Jednak Urząd Miasta ze swoimi agendami i Zakład Energetyczny - PGE mają za cel obniżenie kosztów, więc życie i zdrowie mieszkańców nie liczy się w tak zbożnym celu jak obniżenie kosztów. Dla urzędników i menedżerów najważniejsze są zyski, premie, straty, a nie ludzkie życie.
Byłem i widziałem tę kolizję. Było zielone, ale chłopak z laguny wymusił pierszeństwo. Kierująca białym autem jechała prosto, a chłopak ruszył szybko w lewą stronę. Kobitka była w takim szoku, że hoho ( tak podejrzewam). Debili nie brakuje, sam się o tym przekonałem, kiedy to 14.09 pijany kierowca najechał na tył mojego skutera. Wiem co znaczy taka kolizja
Mam nadzieję, że jako świadek zdarzenia poinformowałeś o tym co widziałeś policjantów z drogówki.
Otóż to! Miasto oszczędza na wszystkim. Brakuje nawet pieniędzy na coroczne odnawianie znaków poziomych.
Tak np. wygląda koperta na miejscu parkingowym dla inwalidów na ul. Krakowskie Przedmieście przy SP nr 16:
A tak przejście dla pieszych na skrzyżowaniu ul. Wojska Polskiego i Jerozolimskiej, którym codziennie przechodzą dziesiątki uczniów pobliskiej SP nr 5:
Ale "Można jeszcze lepiej, bo kocham Piotrków! Całym sercem..."
Mała podpowiedź dla UM, skąd wziąć pieniądze na farbę do oznakowania i dłuższe świecenie latarni:
Przechodziłem w pobliżu tego skrzyżowania dziś po godz. 8. W tym czasie w ciągu 2 zmian świateł na czerwonym świetle przejechały z Al. Kopernika w Al. Piłsudskiego 3 albo 4 samochody. Przydałby się tam fotoradar wyłapujący takie przypadki, taki jak np. w Warszawie na skrzyżowaniu ul. Grójeckiej i Dickensa:
I jeszcze przy okazji taka zagadka. Co to jest:
Ciekawe, czy ktoś zgadł, że te potykacze, to pozostałości po zlikiwidowanej jakieś 17-18 lat temu sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu ul. Narutowicza i Sienkiewicza.
Smutne, że ZDiUM przez 18 lat nie miał czasu na likwidację tych niebezpiecznych dla pieszych pozostałości.
A tu taka moja fotka z miejsca zdarzenia. Jakieś komentarze?
A co to za kolizja byłą wczoraj w Al. Kopernika ok. godz. 17 tej? stały dwa samochody i autobus?
Tu nie trzeba wielkiej filozofii, wystarczyłoby wprowadzić sygnalizację z lewoskrętem i po problemie. Bo przy obecnej organizacji, ruchu skręcenie w lewo i opuszczenie skrzyżowania sprawnie, niemalże graniczy z cudem. Szczególnie w dni targowe i godziny "szczytu"
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!