metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
trefl ~trefl (Gość)12.03.2012 15:07

Ta młoda, piotrkowska i bardzo sympatyczna grupa w swych opowieściach nie zamieściła jednak (jak się można domyślać) jednej, ale za to podstawowej informacji, że każdy z tego osiedla do kościoła ma 3-5 minut drogi spacerem, i że te kościoły stają się pustawe? I że ta młodzież, która zamieszkuje równie dobrze mogłaby być dobrą nadzieją na jutro parafii, Piotrkowa i Polski również z pozycji dotychczasowych parafii.
Czyli ta grupa jednak nie za bardzo sympatyczna, skoro gospodarza okłamała.
Czy w takim razie ta grupa może być nadzieją na jutro parafii, Piotrkowa i Polski?
http://piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/serwisy/8024/1312419,bez-sciemniania-wez-udzial-w-konkursie-na-logo-parafii,id,t.html

00

Tartu Tarturanga13.03.2012 09:04

"pytalski" napisał(a):
modlić się do paznokci, kosmyczka włosów

W/g kościoła katolickiego - to relikwie I stopnia - i dokładnie tak !!!
Słuchaj to tylko i wyłącznie wiara - do której nikt nie zmusza i nikt nic nie karze. Kościół w ogóle mówi, że wiara to dar od Boga i nie każdy go doświadcza .
Wydaje mi się, że trzeba po prostu uszanować ludzi, którzy w to wierzą i tyle. A niektórym wiara pomaga - wystarczy udać się do miejsc świętych - gdzie nastąpiły uzdrowienia itd itp ...

00

Theo ~Theo (Gość)14.03.2012 21:19

"pytalski" napisał(a):
Relikwie trącą średniowieczem. Ludzie, gdzie my żyjemy? W co my wierzymy? Sprawy doczesne, cielesne to podobno marność nad marnościami. Duch wielki, ciało mdłe - to już sensowniej brzmi! Może jeszcze będziemy modlić się do paznokci, kosmyczka włosów? Jak u pogan, słowo daję!

Pytalski, urzekła mnie twoja wypowiedź z innego forum dlaczego nią się tutaj nie podzieliłeś? W takim razie metodą kopiuj/klej cytuję w tym miejscu twoje pyszne zapytania:
"Ciekawe, co na obiad podają na plebanii? Z ilu dań składa się obiadek dla proboszcza?
Ile razy w tygodniu podane jest mięso?
Czy mocna mówić w ogóle o jakiejś stawce żywieniowej? A jak tak porównać z jadłospisem dla dzieci w podstawówce czy przedszkolu??? A jak tak podejrzeć, co zjada na obiad przeciętny Kowalski w Piotrkowie?? Czy ma i co ma na drugie śniadanie?A może kolacja dla niektórych to zbędny luksus?
Proponuję, żeby ksiądz zainteresował się bardziej piotrkowskimi rodzinami, ale nie tymi, co to sypią obficie na tacę.
I nie akurat tymi, co to gotowi zawsze do schlebiania za parę ciuszków w darze. Kręcą się zawsze blisko parafii.
Bywa, że biedni nie lubią chwalić się swoja biedą, trzeba umieć do nich dotrzeć.
I to tak, żeby nie podeptać ich godności."

00

pytalski ~pytalski (Gość)15.03.2012 00:12

Ach, dziękuję Ci, uważny Theo. Wyręczyłeś mnie. Ja tu czasem wpadam jak po ogień. I już muszę znikać. Pozdro!

00

m. ~m. (Gość)15.03.2012 00:56

Najważniejsze, aby nie dać się nabrać na te pobekiwania. To jest kolejna sztuczka PR korporacji watykańskiej. Chyba nikt z rozumnych homo sapiensów, używających rozumu nie zaczadzonego kadzidłem ani nie skażonego mitologią ludów pustynnych, nie sądzi, że w firmie Kościół Rzymskokatoliski sp. z n.p. (z nieograniczoną pazernością) cokolwiek dzieje się przypadkowo i bez planu. Zgodnie z prawami Natury i fizyki, każdy pasożyt czujący zagrożenie ze strony swojego żywiciela, zaczyna przeciwdziałać. Broni się, nerwowo rozgląda się za nowym żywicielem, a sprytny, przebiegły i cyniczny pasożyt zaczyna odwracać uwagę swojego żywiciela, pokazując, że jest samym Dobrem, Miłością i wzorem cnót wszelakich. Wprawdzie były jakieś tam incydenty (ach, te przeklęte media! ach, ten szatański internet...), ale ogólnie jesteśmy wam potrzebni - mówią szamani swoimi ciotowatymi głosikami do swoich baranków i owieczek. Jesteśmy wam bardzo potrzebni, bo bez nas nie wejdziecie do "Królestwa Bożego". Bez waszych ofiar na tacę i nie tylko, nie zostaniecie zbawieni! I tak właśnie brednie sączone od prawie dwóch tysięcy lat, oprawione w nowe obłudne szaty, znowu są wtłaczane do głów ludzi. Niestety, ludzi coraz mądrzejszych i rozumniejszych, nie kupujących tych ksiańskich szmoncesów i bzdur. Nie dziwcie się więc, obywatele: to normalna reakcja pasożyta, darmozjadów coraz bardziej wystraszonych. To wszystko to są działania pozorowane, PR i psychomanipulacja, jaką uprawia każda religia.

00

ares1 ~ares1 (Gość)15.03.2012 10:11

"Theo" napisał(a):
Bywa, że biedni nie lubią chwalić się swoja biedą, trzeba umieć do nich dotrzeć.
I to tak, żeby nie podeptać ich godności."

Dokładnie tak :)))

00

pytalski ~pytalski (Gość)15.03.2012 10:29

"Bywa, że biedni nie lubią chwalić się swoją biedą, trzeba umieć do nich dotrzeć.
I to tak, żeby nie podeptać ich godności" (forum pod felietonem "Weż udział w konkursie na logo nowej parafii")
Panie Ares, to moje słowa pan cytujesz, ha!
Theo jest uważny, a Ares - nie!:-)

00

ares1 ~ares1 (Gość)15.03.2012 12:09

"pytalski" napisał(a):
Panie Ares, to moje słowa pan cytujesz, ha!
Theo jest uważny, a Ares - nie!:-)

I co z tego że cytuję ~Theo cho to Twoje słowa.Widzisz w tym jakiś problem?!

00

pytalski ~pytalski (Gość)15.03.2012 12:51

Nie widzę problemu Aresie, tylko stwierdzam, żeś trochę nieuważny, może na wiosnę.:-) A w ogóle daj se więcej luzu. Powaga czasem męczy.

00

ares1 ~ares1 (Gość)15.03.2012 13:26

"pytalski" napisał(a):
A w ogóle daj se więcej luzu. Powaga czasem męczy.

Jestem wyluzniony spoko :))) Cytowałem bo to mądre słowa :))) a ze Twoje - szacun!

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat