metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Marcin Majewski ~Marcin Majewski (Gość)16.09.2010 15:44

Oby więcej tego typu konferencji. Niestety w naszym Mieście nie wiele jest spotkań naukowych na tak wysokim poziomie. Gratulacje dla organizatorów.

00

Lola ~Lola (Gość)16.09.2010 16:06

Ja postulowałabym raczej w ogóle ożywienie naukowo-badawcze, bez zawężania do tego jednego obszaru tematycznego. Jednak do tego celu potrzebny jest aktywny ośrodek dydaktyczno-naukowy z rodzimą kadrą. Tego niestety naszemu miastu brakuje. W zamian za to funkcjonują pseudouczelnie, pozbawione jakiegokolwiek prestiżu. Od kilku lat pogłębia się zjawisko drenażu mózgów w wydaniu lokalnym. A szkoda.

00

Marcin Majewski ~Marcin Majewski (Gość)16.09.2010 16:23

"Lola" napisał(a):
Ja postulowałabym raczej w ogóle ożywienie naukowo-badawcze, bez zawężania do tego jednego obszaru tematycznego

Tego typu konferencje odkłamują potwornie zaczerniony przez propagandę obraz XX wieku. Ten okres jest zaniedbany także w perspektywie mikrohistorycznej - tej bliskiej naszemu Miastu. Proszę zwrócić uwagę, że nawet w Muzeum prezentowana tam historia Miasta urywa się mniej więcej na latach I wojny światowej - zupełnie tak, jakby po roku 1918 Piotrkowa w ogóle nie było. Myślę, że kto zjawił się na ostatniej konferencji dużo z niej wyniósł. Tego typu spotkania są bardzo ważne, ponieważ słyszałem w TV swego czasu wypowiedź młodego człowieka, że w Rosji Sowieckiej nie było obozów koncentracyjnych, a system tam stworzony nie był represyjny, a wnioski takie wyciągnął z serialu "czterej pancerni i pies".

00

cieciorka cieciorkaranga16.09.2010 16:53

"Lola" napisał(a):
W zamian za to funkcjonują pseudouczelnie, pozbawione jakiegokolwiek prestiżu.

Szkoda, że tak mało tu mamy artykułów o szczególnych osiągnięciach i imprezach tychże :( Ale byśmy mieli do poużywania :D

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat