A czego oczekujecie jak od zachodniej strony Piotrkowa jest budowana duża strefa przemysłowa. Już jest Kaufland oraz Agata. Pełno tirów i spalin. Przejedzcie się drogą na Bełchatów to zobaczycie. Powinni tego zakazać. Zamiast produkcji tlenu z pól są produkowane spaliny.
Ta mapa mnie urzekła. W Polsce aż gęsto od żółci do fioletu, a w reszcie eurokołchozu zielono, gdzieniegdzie tylko żółto. No i zagęszczenie punktów pomiarowych jakby znacznie mniejsze niż u nas. Dziwne to trochę, bo tam podobno większe uprzemysłowienie, a i gęstość zaludnienia większa. Ale powietrze rzekomo czystsze. A na Ukrainie jeden zielony punkcik i nic poza nim - znaczy, że tam powietrze jest super. Nie wiadomo tylko, czy to wbrew Putinowi, czy właśnie dzięki niemu.
A jaki płynie podprogowy przekaz z takiej mapki? Ano to taka delikatna sugestia, że powinniśmy zrezygnować z ogrzewania mieszkań, przemieszczania się samochodami, i ogólnie mniej "konsumować". No i w pełni przestawić się na OZE, bo w przeciwnym wypadku się podusimy, a już na pewno pomrzemy przedwcześnie. A i żniwa jakie zbiera naglica można pod smog podciągnąć, wszak mamy mapę na dowód: złe powietrze zabija...
Jeśli coś pomieszałem, to proszę o wybaczenie, bo ja prosty człowiek jestem i z tej manipulacji niewiele rozumiem, przez co muszę myśleć po swojemu...
Wczoraj wieczorem Piotrków,Tomaszów i Radomsko miały najbardziej zanieczyszczone powietrze w Polsce i Europie ! ! ! Normy zostały przekroczone o 2000 % czyli 20 razy. W Londynie, Paryżu powietrze było zanieczyszczone 30 razy mniej niż u nas. To są m.in efekty palenia węglem, drewnem, ecogó....nem. Również elektrownia Bełchatów ma swój wpływ. Zobaczcie jak zapylone są liście ( latem) na drzewach w odległości 10 km od elektrowni i kopalni.
Nie oddychać? Zupełnie nie oddychać? Starsze pokolenie żyło po 80, 90 lat i nikt im do głów nie sączył takiej propagandy. A kasa leci do kieszeni. Duda na COP do Dubaju mógł na osiołku pojechać. Może z pół roku wcześniej by wyjechał ale jaka przygoda!
W PRL-u zimą w mieszkaniu chodziłam w grubych swetrach, a teraz chodzę w stringach.
Polecam otworzyć sobie stronę Airly i pomniejszyć mapę do widoku Europy. Wnioski nasuwają się same
Ostatnio byłem na dyskotece i też wyrwałem smoka ale stwierdziłem to dopiero rano jak się obudziliśmy także panowie uważajcie z alkoholem!!!
/Urzędnicy proszą o ograniczenie aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, rezygnacje z wietrzenia pomieszczeń oraz unikanie zwiększania zanieczyszczeń powietrza, poprzez m.in. rezygnację z palenia w kominku./
OOOOOOOO. Zaczęło się. W banksterce to się nazywa rolowanie długu, a tutaj powolne sianie i narastanie zagrożenia utraty zdrowia a nawet i życia. I nie zapomnijcie przypadkiem o nadchodzącym monstrualnym opadzie śniegu (10-15 cm), ale stosowny alert RCB na pewno wkrótce dostaniecie na swoje smartfony. A tak na marginesie to kochani, ważni i niezastąpieni są ci urzędnicy.
Ustawa antysmogowa NATYCHMIAST. Zakazać jak w Krakowie i Warszawie palenia w kopciuchach (dać 1 rok na przystosowanie się), ograniczyć palenie w kominkach do spalania wysuszonego drewna. Przydałoby się też zakazać wjazdu starymi Dieslami (powyżej 25 lat) do centrum. Ale oczywiście UM i Krzysiu mają wszystko gdzieś, bo NIE DA SIĘ. Żyjemy najkrócej w całej Polsce, a będzie jeszcze gorzej.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!