metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
kwakwa11 ~kwakwa11 (Gość)11.02.2014 20:34

Długi prl już dawno spłacone. W prl zarabiało się na miesiąc 5-10 usd, czyli 15-30 pln, wystarczało to na marne życie w prl, ale nie można za to było żyć na zachodzie, z taką kwotą było się tam dziadem, można by wtedy za to kupić tam parę butelek wody mineralnej albo zjeść śniadanie. To jest tak samo jakby ktoś z 30 pln przyjechał teraz z Korei Płn. albo jakiegoś biednego kraju afrykańskiego.Takimi byliśmy bogaczami za czasów prl i tyle wart był prl. Zresztą skoro był taki dobry, to czemu padł?

23

Q ~Q (Gość)11.02.2014 21:06

Też chodziłam do "trzynastki", mieszkam obok dawnego żłóbka,a teraz PUP no i obok zaoranego stadionu. Tego stadionu naprawdę mi żal i miejskich basenów....

30

Piotrkowianin Piotrkowianinranga11.02.2014 22:25

"kwakwa11" napisał(a):
Takimi byliśmy bogaczami za czasów prl i tyle wart był prl.

Ale półlitrowa butelka wódki kosztowała w Pewex-ie 90 centów. :)

11

wiem to z autopsji ~wiem to z autopsji (Gość)12.02.2014 07:21

"Piotrkowianin" napisał(a):
Ale półlitrowa butelka wódki kosztowała w Pewex-ie 90 centów. :)

Ale średnia pensja wynosiła 20 dolarów, czyli tyle ile kosztowały spodnie jeansowe.
Kolorowy telewizor w Peweksie kosztował 300 USD, czyli było to dobro nieosiągalne dla normalnego niewolnika w prl.
Najważniejsze jest nawet nie to, że bieda w prl była wszechobecna, ale przede wszystkim było to państwo zbrodnicze, które wykorzystywało rozbudowany aparat terroru do utrzymania w posłuszeństwie całego narodu.

04

ktos_tam ~ktos_tam (Gość)12.02.2014 09:06

"wiem-to-z-autopsji" napisał(a):
było to państwo zbrodnicze, które wykorzystywało rozbudowany aparat terroru do utrzymania w posłuszeństwie całego narodu

Teraz też naród jest w niewoli, tylko aparat terroru się zmienił: banki, korporacje, prywaciarze, itd... Jeśli ktokolwiek uważa, że w obecnej rzeczywistości jest wolny, bo może kupić czekoladę, stare auto za 10 tyś z Niemiec, czy obejrzeć coś na jednym ze stu iluś tam kanałów w tv, to się głęboko myli.

41

piotrkowianka ~piotrkowianka (Gość)12.02.2014 09:45

Za czasów PRL jeździłam z siostra na kolonie w każde wakacje, na wczasy też wyjeżdżaliśmy całą rodziną. Pamiętam różne sytuacje z tego okresu było różnie z towarem w sklepach ale wyjazd do Łodzi na zakupy zawsze się opłacał. Ludzi stać było na zabawę , lokale gastronomiczne były pełne. Jak ktoś miał problem albo działa mu się krzywda w zakładzie pracy w którym pracował pomimo że nie był w partii jak poszedł do nich poskarżyć się zawsze mu pomogli , a teraz nie masz komu się wyżalić bo wszyscy mają Cię w d...

71

luzik ~luzik (Gość)12.02.2014 09:46

bieda w prl była wszechobecna, ale przede wszystkim było to państwo zbrodnicze, które wykorzystywało rozbudowany aparat terroru do utrzymania w posłuszeństwie całego narodu.

Łżesz jak pies. Fajerwerków nie było - ale byłbym idiotą gdybym, narzekał. Zwłaszcza, że rodzice wybudowali i urządzili dwa domy. Jeśli żyło się w pracowitej i zaradnej - w pozytywnym słowa tego znaczeniu - rodzinie, to stopniowo można było osiągać różne fajne cele. A dostępność tv w kolorze - to nie tyle kwestia polityczna, tylko kwestia postępu technologicznego i skali produkcji.
Twoje kłamstwo jest tym paskudniejsze, że porównujesz rzeczy nieporównywalne, a sądząc po słownictwie, którego używasz, po doborze argumentów oraz po sposobie formułowania zdań - jesteś co najwyżej maminsynkiem dopiero co oderwanym od mamusinego cycka..
W kwestiach politycznych ten okres jest niejednoznaczny, natomiast - jeśli jeśli rozumiesz co się wokół dzieje i jesteś chociaż trochę uczciwy, to będziesz wiedział, że dzisiejszym władcom Polski nie opłaca się żaden przymus policyjny. Oni i tak wezmą swoje, niezależnie od tego, czy ktoś na nich szczeka albo pluje.
Nie oznacza to, że żadnego przymusu nie ma. Tu stosuje się zasadę taką: chodź z nami albo zdychaj z głodu.

70

piotrkowianka ~piotrkowianka (Gość)12.02.2014 09:52

Stadion na Dmowskiego wybudowany był w czynie społecznym przez pracowników Piomy, którzy po godzinach pracy budowali go i byli z niego dumni. Dziś ten stadion i basen już nie istnieją lekką ręką zostały sprzedane Ptakowi .A była to chluba naszego miasta...stare dzieje, dziś mamy brudne Słoneczko.

80

luzik ~luzik (Gość)12.02.2014 09:56

"kwakwa11" napisał(a):
wystarczało to na marne życie w prl, ale nie można za to było żyć na zachodzie, z taką kwotą było się tam dziadem

Jak już wyrwałeś się na ten wspaniay zachód,to z czego tam żyłeś - ty dziad z Polski? Zmywałeś gary, bujałeś bykom, albo wystawiałeś zadek przy trasie? A może handlowałeś kryształem kupionym od złodzieja z huty ?

11

piotrkowianka ~piotrkowianka (Gość)12.02.2014 09:59

~wiem to z autopsji (Gość)19 godzin temu, 15:00W prl się nie żyło, tylko wegetowało.

I to jest Wasza najnowsza historia tworzona na własny użytek- z historii pała. Kiedyś kradli powoli bo długo siedzieli na stołkach, teraz kradną szybko bo boją się że zaraz spadną, a że często wymieniają się to pieniędzy coraz mniej.

70

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat