Zygmunt Zarebma - piotrkowianin, bohater historii najnowszej. Kto się nie orientuje, niech zajrzy choćby na wikipedię. Najwyższa pora, aby rodzinne miasto uhonorowało swojego godnego "Syna".
Bandy napisał,ze kojarzą mu się z cycami...i słusznie.A ja myślę,że wybudowane były one dla jaj i tyż są dwa...może pójść tą drogą,np:jajca... i tu dopiero można się popisać pomysłami
Niby jakie zasługi dla Piotrkowa mieli Kaczyńscy by uhonorować ich nazwą rondo?Mamy bohaterów-cicho ciemnych,generałów Burzę- Karlinskiego, wystarczy poszukać.Teraz są modni dla PiS Kaczyńscy a za lat kilka trzeba będzie nakładów na zmianę nazwy i w imię czego?
No jajca to będą w nocy, podczas awarii oświetlenia (bo **u*a będzie widać). Jedno "Jajo" w Piotrkowie już mamy, więc obstawałbym przy buforach :)) Oficjalnie raczej nazwa typu Cyce Piotrkowa czy Wielkie Melony nie przejdzie... :(
Ale jeśli już mają nazwać ronda czyimś nazwiskiem, to czy koniecznie musi to być jakiś polski polityk, pisarz czy ksiądz? Proponuję Benny'ego Hilla. Facet dał nam wszystkim tyle radości - a niewątpliwie ronda również dostarczą mnóstwa radości przejeżdżającym przezeń kierowcom :)) Ewentualnie niech ich patronem zostanie Stanisław Bareja - facet z pewnością doceniłby absurdalność tego rozwiązania... A ja już widzę oczami wyobraźni te sznury "eLek" ciągnące z całej okolicy aby poćwiczyć jazdę przez ten "cycaty" węzeł komunikacyjny :)))
Nazwanie ronda imieniem tragicznie zmarłej pary prezydenckiej jest jakimś gigantycznym nieporozumieniem. Osobiście uważam, że rondo powinno otrzymać sugerowaną już kiedyś nazwę Obrońców Piotrkowa. Z proponowanych nazw natomiast w pełni popieram nadanie imienia Zygmunta Zaremby.
No skoro ronda bliźniacze to trzeba jakimiś bliźniakami je nazwać: Braci Mroczek np ?
Lub Lecha i Jarosława
Oj tam, oj tam. Lepsze 2 ronda, niż rondo "podpaska" jak w Żaganiu: http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/6561c6f929650e5a93eca6d06873b7ef.jpg?1312143535 , czy Wodzisławiu Śląskim:
Ja też jestem za Zygmuntem Zarembą i Bolesławem Dratwą.
już kiedyś ten temat wrzucałem przy okazji innej sprawy:
http://www.epiotrkow.pl/news/Piotrkow-Bedziemy-mieli-ulice-Rodziny-zarskich,8994
Moim zdaniem, najbardziej sensownie brzmi "Żwirki" a drugie "Wigury". Ewentualnie można by pomyśleć nad "Przedborskie" i " Radomszczańskie" :)
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!