Ja myślałem,ze składając hołd przy Pomniku to trzeba czapkę zdjąć z głowy ale niektórzy Radni tego nie uważają P.Ruciński oraz P. Czerwiński były z-ca Burmistrza.....gratuluję wychowania
Wszystkie polskie miasta dotknęła taka tragedia, minęło wystarczająco dużo czasu, aby się z tego podźwignąć. No, ale najwygodniej zgonić na kogoś winę za swoje niepowodzenia. A dlaczego nie rozpamiętujemy losu naszych żydowskich sąsiadów?
Nie ma dyrektorów, nie ma nauczycieli, ale nie ma też urzędników, a dlaczego ? Faszyzm i komunizm wymordował inteligencję polska i doskonale wiedział w jakim celu to robi. Wymordowali ludzi, którzy byli państwowcami poświęcającymi się w służbie dla Polski tych, którzy kształtowali postawy innych warstw narodu. Wiedzieli, że jak odetną mózg Polski reszta będzie spolegliwa. Dziś nasza inteligencja to ersatz - zamiennik jednym słowem kiepska podróba tamtejszych elit tworzonych pokoleniami i w duchu określonych wartości i praw. Jakie wartości przyniosła nam NKWD ? Wóda zagryzana słoniną, kłamstwo, podstęp, oszustwo, złodziejstwo, gwałty, morderstwo, tortury, łamanie sumień, donosicielstwo, terror i co tam jeszcze ?
Warto przypomnieć, że przed wojną urzędnik za korupcję mógł być rozstrzelany, a dziś czy zna ktoś przypadek ukarania ? Może zna ktoś przypadek, że ten czy inny za złodziejstwo czy korupcję strzelił sobie w głowę jak przed wojną ? Tworzenie nowych elit, wymaganie od nich odpowiedniego zachowania, odpowiedni ich dobór to w mojej ocenie także rola burmistrza czy wójta na tym samorządowym poziomie. Bo jak mówi stare powiedzenie przykład idzie z góry.
DO Panów Radnych będących przy pomniku to potrzeba zastosować specjalne zaproszenia do Kościoła na bardzo ładna prezentację ......???
~Slanto, a czy żydowscy obywatele( także ci co przeżyli ) wspominają swoich ziomków i zrobili choć jakąś najmniejszą tablicę pamiątkową ? Dlaczego ktoś ma robić coś za nich ?
Sukces burmistrza i dyr szkół gminnych
.Tłumy dzieci i młodzieży.Bardzo patriotycznie wychowywane.
Przed wybuchem wojny Sulejów liczył około 7500 mieszkańców, w tym 5037 Polaków, 2352 Żydów i 111 Niemców.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!