Naprawdę przykro patrzeć na to jak to miasto się stoczyło...Ono nie upada, ono upadło już całkowicie. Już tu nie mieszkam, sporo podróżuję po Polsce i ze smutkiem stwierdzam, że niewiele jest miast a już na pewno nie takiej wielkości, które są w tak fatalnym stanie...Panie Chojniak- przez te kilkanaście lat swoich rządów doprowadził Pan to miasto do takiego stanu, że rzadko które w Polsce może się równać. Nie ma tu już nic- absolutnie nic...
Za jedną rzecz muszę Chojniaka pochwalić. Za to, że swoimi żenującymi rządami spowodował, iż wreszcie postawiłem wszystko na jedną kartę i odważyłem się uciec z tego grajdoła.
Ok, zlikwidować. Ale wysilić się i otworzyć nową filię w zaludnionym obszarze w innym końcu miasta. Np. z jakimś profilem - np. dla seniorów.
Byłem już trzy razy w mediatece. Odpycha... Architektura - nic specjalnego. Sale niczym w hipermarkecie. na dworcu lub większym sklepie osiedlowym. Bez jakiegokolwiek charakteru. W jakim celu poustawiano "zagrody" i regały wśród, których buszują ludzie, skoro i tak niczego się nie da znaleźć? Co robi "nocny stróż" na dole (tak przy okazji, pozdrawiam panów pełniących tam służbę), skoro bardziej potrzebny jest pracownik merytoryczny będący w stanie pomóc potencjalnemu czytelnikowi? W jakim celu na dole stoi tyle komputerów, skoro z ich zawartości trzeba korzystać na zasadzie "małpy w kąpieli", czyli waląc w klawisze z nadzieją, że może się coś uda? Mam i inne uwagi, ale nie będę zrzędzić w nieskończoność, bo mi jeszcze wyrosną szpony i kudłate siwe włosy, jak u jakiejś czarownicy...
Argument o odległości jest chybiony. Przecież filia znajduje się w takiej samej odległości od mediateki jak i dawnej biblioteki. Oferta czytelnicza jest chyba taka sama, bo książki z biblioteki przeniesiono do mediateki a nie słyszałem o jakiś mega zakupach nowości. Filia też chyba nagle sie nie skurczyla, przez wiele lat funkcjonowała na takim metrażu i dopiero teraz jest to problem. Teraz dopiero zmierzono? Jedyną miarke naprawiono czy jak?
W Bibliotece ul.Sieradzka jak obserwuję dużą część czytelników stanowią starsze osoby , dla nich przejście 1 km w tą i z powrotem + wejście po schodach i przejście szczególnie w okresie jesienno-zimowym przez opustoszałą ul.Starowarszawską będzie wyzwaniem ponad ich możliwości.Podejrzewam że Mediateka tym sposobem chce podnieść swoją frekwencje.Dochodzę do Biblioteki w Sieradzkiej z ul.Próchnika , koleżanka z ul.Żeromskiego, to już dla nas jest daleko. Szkoda,bo będziemy musiały zrezygnować z naszej pasji czytania książek. Myślę , że takich osób jest więcej
No cóż, myśli się tylko o młodych.
Właśnie takie małe biblioteki mają to coś w sobie że się je chętnie odwiedza np zapach książek.Chluba prezydenta odpycha już na wstępie(przynajmniej mnie). Niewtajemniczona osoba przechodząca obok nie wie czy mija galerię handlową,basen czy siedzibę ZUS-u.Chociaż czytam dużo to nie mam parcia na odwiedzenie tej skarbonki.Kiedy wymyślili te przepisy odnośnie metrażu,przez tyle lat filia funkcjonowała niezgodnie z przepisami?
Patrzeć tylko jak nasi genialni radni z prezydentem na czele wpadną na pomysł zmiany nazwy miasta na Mediatek Trybunalski
Filia na Sieradzkiej ma swój urok. Panie bibliotekarki mają czas by uśmiechnąć się i zagadać do czytelników. I nie przeszkadza mi to, że nie mam dostępu do książek.
W mediatece już pracownicy delikatnie acz często mówią, żeby oddawać i wypożyczać książki przez automat a nie u nich przy ladzie.... To nieładne zagrywki. Dla mnie biblioteka powinna mieć duszę, klimat, ciepło... Tak jest na Sieradzkiej i tego właśnie brakuje w nowoczesnej i zimnej mediatece.....
Pani Dyrektor - zamykając bibliotekę na Sieradzkiej strzela nam - stałym jej czytelnikom w plecy, zmuszając do korzystania z nowoczesnego molocha... Własnymi rękami zniszczy pani cudowne miejsce, w które serce wkładają pracujące tam panie jak i czytelnicy.... Bardzo przykre
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!